Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

MHF i Östra Nyland

 Må bra-kurs i Borgå
Foto: Birgit Grönqvist

Lasse Karlsson och Mona Grönroos
Bilskollärare Lasse Karlsson och MHF:s ordförande Mona Grönroos.
Bild: Birgit Grönqvist.

I vårmånaden mars i år, närmare bestämt den 13-14 mars, höll MHF i Östra Nyland en Trafik- och må bra-kurs för seniorer på Borgå folkakademi. Kursen hölls i samarbete med Borgå folkakademi och Folkhälsan.

Dagarna var välbesökta och för initiativet stod föreningens ordförande Mona Grönroos. Måndagen var reserverad för uppdatering av deltagarnas trafikkunnande. Kursledare var Lasse Karlsson, mångårig bilskollärare.

Tisdagen ägnades åt trivsel och välmående på äldre dagar. Olika teman under dagen var matglädje, minne och balans, med tillhörande smakprover och övningar. Lätt pausgymnastik hölls mellan varven. Från Folkhälsan deltog Karin Sundbäck, Malin Grönros, Kristina Björklund och Elisabeth Svaetichin med olika inlägg. Deltagarna var mycket nöjda med dagarnas innehåll och en liknande kurs är ämnad att planeras för nästa år

Skriven av Birgit Grönqvist

Mona Grönroos och Nils-Gustav Blom
Mona Grönroos och Nils-Gustav Blom. Foto: Birgit Grönqvist

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, i Östra Nyland samlades till sin traditionella sommargudstjänst lördagen den 2 september klockan 15.00. I år var målet för utflykten Strandkyrkan i Vålax. Nästan trettio personer hade tagit tillfället i akt för andlig uppbyggelse och för att träffa vänner och bekanta från olika håll.

Föreningens ordförande Mona Grönroos ledde gudstjänsten, som hade det passande temat Vägen. Utgående från texten i Jesaja, kapitel 55:8-9 påminde hon oss om att Guds tankar och vägar är högre än våra. Det är viktigt att få påfyllning och att stanna upp vid en rastplats. Här i kyrkan får vi ta emot vad Herren vill ge oss och vi har möjlighet att pröva, om vi är på den väg som han vill att vi skall köra på.

Sam Nyman och Nils-Gustav Blom sjöng duett till gitarrackompanjemang, bland annat sångerna ”På vägen hem mitt hjärta må du sjunga” och ”Kärleksfullt han vakar över dig. Varje steg av din väg går han med”. Bjarne Adolfsson sjöng till dragspel Lasse Mårtenssons ”En seglares väg över havet”.

Nils-Gustav Blom, pastor från Betelförsamlingen i Karis, hade inbjudits att predika. Han talade över ämnet Vägen till bönesvar. Han konstaterade att nöden ofta gjorde att människor handlade på ett sätt som de annars inte skulle ha gjort. En pappa, en synagogföreståndare, kom till Jesus och bad om hjälp för sin sjuka dotter. En kvinna med blödningar trängde sig fram till Jesus i en folkmassa och rörde vid hans kläder. Båda fick bönesvar (Markus 5:21-43). Efter gudstjänsten samlades man till kaffe i lilla salen och njöt av den vackra utsikten över Vålaxfjärden.

Skriven av Birgit Grönqvist


Trubadur Mats Fontell sjöng egna visor.
Foto: Birgit Grönqvist.

Det var en fin och trevlig julfest med mat, kaffe och mycket program, som Motorförarnas Helnykterhets Förening i Östra Nyland r.f. ordnade på Mariagården en vecka före julafton. Det var första gången som MHF firade sin julfest på Mariagården. I många år hölls festerna på lägergården Karijärvi innan man upplät gården som flyktingförläggning. Föreningen har inom sig många egna förmågor av olika slag och därtill hade man inbjudit trubaduren Mats Fontell och pastor Leif-Göte Björklund. Verksamhetsledaren för nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Joonas Turtunen, var också inbjuden gäst och hade kommit den långa vägen från Österbotten. Glädjen var ömsesidig. Några personer från MHF i Västra Nyland hade också kommit. Festen samlade femtiotre personer. Holger Hansson hade varit föreningsmedlem i 50 år och premierades av föreningens ordförande Mona Grönroos med MHF:s 50-årsmärke, diplom och blommor, biträdd av förbundets Joonas Turtunen.


Holger Hansson t.h. hade varit medlem i 50 år i MHF i Östra Nyland. Ordförande Mona Grönroos uppvaktade, biträdd av förbundets verksamhetsledare Joonas Turtunen. Foto: Birgit Grönqvist.

Programmet inleddes med att styrelsen sjöng en välkomstsång, varpå ordförande Mona Grönroos höll ett välkomsttal. I talet påminde hon om att Hangö snabbt tömdes i kriget och att våra nya finländare, Karijärvibor, nu tackar för att Finland tog emot dem. Traditionsenligt avslutade hon med att sjunga sången ”Låt mig få tända ett ljus”. Programmet fortsatte med att Alf Bonn sjöng ”Jul, jul, strålande jul”. Andaktens tema var julevangeliet från Lukasevangeliets andra kapitel och vi uppmanades att som Maria gömma och begrunda allt detta i våra hjärtan. Mycket allsång varvades med mat och kaffe. Mats Fontell sjöng bland annat sina egna visor ”Vintern stiger undan, medan våren klappar på” och ”Han växte upp i en by på landet”. Rose-Maj Malmberg läste dikter, bland annat Ylva Eggehorns ”Innan gryningen”. Runar Nylund läste en egen dikt som handlade om livet från barndom till ålderdom. Han och Sam Nyman sjöng duett. Sång till eget dragspelsackompanjemang framfördes av Bjarne Adolfsson och Per Stenbäck. Ordföranden gav trafikinformation och förbundets verksamhetsledare gav nykterhetsinformation. Ett lotteri med många fina vinster hölls till förmån för föreningen och som avslutning fick var och en en julklapp med sig hem.

Birgit Grönqvist

Skriven av Birgit Grönqvist

På måndag och tisdag 13 - 14 mars 2017 ordnas en trafik och hälsa-kurs för seniorer på Borgå folkakademi. På måndag uppdateras trafikkunnandet och man diskuterar hur man blir en säkrare bilförare på äldredagar. Kursledare är Lasse Eriksson.

På tisdag ges tips om trivsel och välmående för seniorer. Dagens teman är matglädje, minne och balans. Du får också prova på lätt pausgymnastik mellen varven. Kursledare är Karin Sundbäck, Malin Grönros, Kristina Björklund och Elisabeth Svatichin från Folkhälsan.

Kursen börjar med morgonkaffe klockan 9 och lunch blir det kring klockan 12. Kursen avslutas klockan 14 båda dagarna.

Kursavgiften är 25 euro inklusive mat och kaffe. Anmälning senast den 1 mars till 040 - 5687027.

Arrangör: Borgå folkakademi och Folkhälsan i samråd med Motorförarnas helnykterhetsförbund i Östra Nyland.

Skriven av Tomas Lundqvist

”Vintern rasat ut bland våra fjällar” inledde traditionsenligt Valborgsfesten, när MHF i Östra Nyland firade vårens ankomst. Ordförande Mona Grönroos hälsade alla välkomna att för första gången fira Valborg på Mariagården i Gammelbacka i Borgå.


Ordförande Mona Grönroos i talarstolen.

Vi har under många år samlats på Borgå domkyrkoförsamlings lägergård Karijärvi. På grund av att församlingen öppnade gården för asylsökande människor fick vi se oss om efter en ny plats för festen. Mariagården är domkyrkoförsamlingens församlingscenter i området och passade våra behov. Husmor Nina Engström hade fått flytta över från Karijärvi till Mariagården så serveringen var lika strålande som förut. Däremot kom vi den här gången inte riktigt underfund om den bästa ljudåtergivningen, då det också ekade i salen på grund av de hårda ytorna.

Vädret var lite regnigt när vi anlände till Mariagården, men humöret var det inget fel på. Femtiotvå förväntansfulla gäster och arrangörer skrudades i serpentiner innan de steg in i festsalen och tog plats vid borden, inklusive en grupp på tio personer från MHF i Västra Nyland som hade hörsammat inbjudan. Gästerna hade uppmanats att ta med sig någon första maj-grej och vi såg en man i vit stråhatt och några damer i små glittrande minihattar. En av gästerna anlände som prominent oljeshejk från något arabland, med svart mustasch och insvept i ett vitt lakan.

I sitt välkomsttal talade Mona Grönroos om ”Vad är lycka?” Hon nämnde bland annat att det är att kunna samlas en sådan här kväll utan alkohol. Det betyder också att vi i morgon vet var vi har varit, sa hon. Hon sade också några ord om tacksamhetens betydelse för vår hälsa och att dela vår kärlek och tycka om varandra. Hon påminde om att vi alla är omgivna av Guds kärlek, varefter vi sjöng sången ”Guds kärlek är som stranden”. Efter det sjöng Runar Nylund och Sam Nyman duett i sången ”Jag ser Gud bakom allt jag ser”.


Per Stenbäck underhåller på dragspel.

Sedan vi hade låtit oss väl smaka av den uppdukade maten, fortsatte festen med mycket sång och musik och övrigt program. Bjarne Adolfsson spelade dragspel och sjöng bland annat Lasse Berhagens sång ”Sträck ut din hand”. Alf Bonn sjöng ”Edelweiss” med sin djupa barytonstämma till ackompanjemang av Bjarne Adolfsson på dragspel. Mervi Palmberg spelade gitarr och sjöng ”Där gullvivan blommar”, och Sam och Runar framförde ”Jag går över ängar”. Birgit Grönqvist läste Nils Bolanders dikt ”Våren” och ”Den blåa vinden” av Moa Martinsson. Daisy Grönqvist ledde en frågesport där det gällde att lista ut vilka olika färger som de listade sångerna innehöll. Per Stenbäck underhöll oss med smäktande dragspelsmusik medan vi andra tog paus med mjöd och munkar. Vi kom också ihåg att kung Karl XVI Gustav samtidigt firade sin 70-årsdag i Stockholm. Bjarne Adolfsson hälsade från förbundets vårmöte den 22 april och nämnde bland annat att det blir en ruskaresa från Nyland till Raitismaja i september och en julresa till samma ställe från Vasa. Vem som vill är välkommen att delta i båda resorna. Efter lotteriets vinstutdelning avslutades festen med att vi stående sjöng ”Vi skall leva för varandra”, ”Den blomstertid nu kommer” och ”Må din väg gå dig till mötes”. Trevliga upplevelser och kvällssol lyste upp vår hemresa.


Några av gästerna i festsalen på Mariagården.

Skriven av Birgit Grönqvist

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram

 

Veikkaus stöder