Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Drogförebyggande dagar

DFD 2020
De svenskspråkiga drogförebyggande dagarna ordnas virtuellt 30.9 – 4.11 2020.

Till deltagarna: Länken till föreläsningen samma som tidigare dagar. Nästa föreläsning med Christer Wentzel på onsdagen den 28 oktober.
Om e-posten av någon anledning inte nått fram till dig ska du kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får du länkarna föreläsningarna.


Så långt det är möjligt kommer utbildningen att efterlikna de tidigare planerade dagarna då det gäller innehållet. Utbildningen kommer dock att ordnas som en föreläsningsserie med ett föreläsningspass per vecka.

Verksamhetsledare Mikaela Hermans öppnar dagarna och hälsar välkommen 30.9 och första dagen inleder Åse Fagerlund, FD, barnneurolog och forskare klockan 13.00. Hon föreläser om hur vi kan stärka hälsa hos barn med fetala alkoholskador. En paus hålls och Fagerlund fortsätter med att föreläsa om att stärka barn genom positiva psykologiska insatser kl. 14.30.

Det är gratis att delta. Anmälningen öppnar i mitten av augusti. Följ med uppdateringarna! Nykterhetsförbundet hälsa och trafik ger också mer information per telefon 06 - 318 0900 (växeln) eller telefon 050 547 3753.

Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom fritids- och undervisningssektorn, social- och hälsovårdssektorn, organisationer eller församlingar. Politiker och andra intresserade är även välkomna! Sprid gärna informationen vidare!

Arrangörer är Nykterhetsförbundet hälsa och trafik rf, Folkhälsans Förbund rf, Österbottens kriscenter VALO och Svenska folkskolans vänner, SFV.

Varmt välkommen!
Arbetsgruppen för de svenskspråkiga drogförebyggande dagarna

Åse Fagerlund 30.9 kl. 13.00 – 14.00 och 14.30 – 15.30
Sari Somppi 7.10 kl. 13.00 – 14.00
Päivi /Raimo Lappalainen 14.10 kl. 13.00 – 14.00
Maria Erikslund och Jenni Paloniemi 21.10 kl. 13.00 – 14.00
Christian Wentzel 28.10 kl. 13.00 – 14.00
På gång inom förebyggande enheter i Svenskfinland 4.11 kl. 13.00

Program (pdf) >>

Uppdaterad 7.8.2020 

Skriven av Lory Strengell

Välkommen till de svenskspråkiga drogförebyggande dagarna 3–4 april 2019 på Folkhälsanhuset Wasa, Rådhusgatan 25 i Vasa. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom fritids- och undervisningssektorn, social- och hälsovårdssektorn, organisationer eller församlingar. Politiker och andra intresserade är även välkomna! Sprid gärna informationen vidare!

DFD 2019

Föreläsningar
Första dagen föreläser verksamhetsledare Mikaela Hermans och projektledare Sanna Tuomela om drogförebyggande arbete – vad, hur och varför? Staffan Hübinette, utbildare och författare från Sverige, fortsätter med att beskriva vägen till en narkotikafri skola.

Nytt i år är att det finns tid för några korta presentationer av projekt. Anmäl till arrangören på förhand! Det finns dessutom möjlighet att presentera sin organisation i Glaskabinettet.

Ingvar Helsing, rattfyllerioffer, inleder den andra dagen med att berätta sin historia och Heli Lintamo, kontaktchef på Trafikskyddet, kommenterar. Juha Kemppinen, som är ansvarsområdesdirektör för psykiatrin på Vasa Centralsjukhus, talar om droganvändning ur ett psykiatriskt perspektiv. Forskare Johanna Nordmyr har fördjupat sig i spelforskning i Norden och har fokus på förebyggande insatser och stödtjänster. Johanna Sundén och Monica Bäck delar med sig av hur behandlingen av spelberoende genomförs i praktiken. Alkoholforskare Thomas Karlsson tar upp det senaste inom alkoholforskningen.

I samarbete med Svenska Pensionärsförbundet lyfts frågan om de äldres drickande är ett problem? Från Svenska pensionärsförbundet medverkar: Pehr Löv, ordförande för kommittén för intressebevakning och påverkan, Göran Honga, medlem i kommittén för intressebevakning och påverkan, Anita Ismark, första vice ordförande och ordförande för SPF Österbotten.

Välkomstbrev till anmälda deltagare (pdf) >>

Program och inbjudan (pdf) >> uppdaterat 2.4.2019

Föreläsare (pdf) >>

Anmälan
Till onsdagen finns det några lediga platser och vi kommer att lägga in några stolar till på torsdagen, så det är ännu möjligt att anmäla sig via anmälningsformuläret eller till Carina eller Lory.

Anmälan är bindande och görs via anmälningsformuläret eller till Carina West telefon 06 - 318 0900 eller till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Uppge namn, adress, telefon, e-post, dieter och faktureringsadress.

Deltagaravgift
Deltagaravgiften för båda dagarna är 120 euro. Deltagande i föreläsningarna och kaffe med tilltugg ingår. Deltagaravgiften för en dag är 90 euro. Lunch på egen bekostnad.

Övernattning
Boka eventuell övernattning själv. Vi tipsar gärna vid behov.

Mera information
Nykterhetsförbundet hälsa och trafik ger gärna mer information, telefon 06 - 318 0900
eller 050 547 3753. Kolla eventuella uppdateringar på www.nykter.fi

Arrangörer är Nykterhetsförbundet hälsa och trafik rf, Folkhälsans Förbund rf, Österbottens kriscenter VALO rf och Svenska folkskolans vänner, SFV.

Varmt välkommen!
Arbetsgruppen för de drogförebyggande dagarna!
Mikaela Hermans, Yvonne Nyberg, Anne Salovaara-Kero och Lory Strengell

 

Till onsdagen finns det några lediga platser och vi kommer att lägga in några stolar till på torsdagen, så det är ännu möjligt att anmäla sig via anmälningsformuläret eller till Carina eller Lory.

Skriven av Lory Strengell

Välkommen till de svenskspråkiga drogförebyggande dagarna 4–5 april 2018 på Folkhälsanhuset Wasa, Rådhusgatan 25 i Vasa. Utbildningen riktar sig till dem som arbetar inom fritids- och undervisningssektorn, social- och hälsovårdssektorn, organisationer, församlingar, politiker och andra intresserade. Sprid gärna informationen vidare!

 Rofförebyggande dagar i Vasa

Föreläsare
Första dagen föreläser Per Leimar från Sverige om lågdoskonsumtion av alkohol och om alkoholpolitik. Anne Salovaara-Kero talar om det mellanmänskliga mötets betydelse vid tillfrisknandet från beroendesjukdomar. Därefter erbjuds tre parallella program. Ledare för workshopparna är Jenni Ahlbäck, Nina Jacobsson och Maria Hagberg/Anton Plogman.

Andra dagen berättar Gerd Snellman sin syn på hur det var då missbruk och död trängde sig på och Joonas Turtonen kommenterar ur ett faktamässigt perspektiv. Maria Lingonblad från Folkhälsans förbund presenterar dialogduken och andra förebyggande metoder. Jenni Ahlbäck från USM r.f. berättar om projektet uppsökande stödtjänster för unga och en representant från Sveps beskriver Sveps verksamhet i korthet. Malin Knip, psykiatrisk sjukskötare och ACT-gruppledare ger konkreta verktyg för hur man med metoden ACT hjälper människor att sluta grubbla och börja leva. Programmet avslutas senast kl. 16.00.

Läs mer i programmet och presentationen av föreläsarna!

Program >>
Föreläsare >>


Anmälan
Anmäl dig genast eller senast den 2 mars 2018. Utbildningen Drogförebyggande dagarna är fullbokad. Kontakta förbundets växel Annika Loo telefon 044 978 3120 eller eller Lory Strengell, telefon 050 547 3753 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., om du vill vara med på reservlistan.

Uppge namn, adress, telefon, e-post och faktureringsadress.

Deltagaravgift
Deltagaravgiften för båda dagarna är 100 euro. Deltagande i föreläsningarna och kaffe med tilltugg ingår. Deltagande endast en dag är 70 euro. Lunch på egen bekostnad.

Övernattning
Boka eventuell övernattning själv.

Hotell Cumulus Resort Tropiclandia, Kärleksstigen 3 i Vasa erbjuder enligt överenskommelse följande till deltagarna i Drogförebyggande dagarna
75,00 EUR / standard enkelrum / dygn
93 ,00 EUR /standard dubbelrum /dygn

Frukost: I priset ingår bufféfrukost och kvällsbastu på hotellsidan. Badbiljetter kan köpas skilt på hotellet  (Pris  10,00 - 14,50  EUR /person/dag)

Bokningssätt: Alla gäster bokar och betalar sin övernattning själva, bokningar med koden " NYKTER"        
Tel.  020 055 055 (0,17 EUR / puh + 0,75 EUR / min) eller epost  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .
Obs!  Begränsat antal rum till specialpris.

Parkering: Framför hotellet stor och gratis parkering plats.

Mera information
Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik ger mer information, telefon 06 - 318 0900
eller 050 547 3753. Kolla eventuella uppdateringar på www.nykter.fi.

Arrangörer är Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Folkhälsans förbund rf, Österbottens kriscenter VALO och SFV.

Varmt välkommen!

Arbetsgruppen för de drogförebyggande dagarna
Joonas Turtonen, Yvonne Nyberg, Anne Salovaara - Kero och Lory Strengell

Kontakta förbundets växel Annika Loo, telefon 044 978 3120 eller eller Lory Strengell, telefon 050 547 3753 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., om du vill vara med på reservlistan.

Skriven av Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

Anette Rönnlund-Nygård
Årets drogförebyggare Anette Rönnlund-Nygård. Foto: Tomas Lundqvist

Anette Rönnlund-Nygård utsågs till Årets drogförebyggare 2017 av Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik. Hon har arbetat med missbrukarvård under största delen av sitt yrkesverksamma liv. Hon har fått hjälpa människor att bli fria från sitt missbruk. Hennes hjärta ömmar speciellt för barnen i missbrukarfamiljerna och hon har varit med om att starta barnlägerverksamheten Se mej. Den här verksamheten växer för varje år.

Hon är socionom och familjeinriktad psykoterapeut som nu arbetar inom missbrukarvården i samkommunen K5. Tidigare har hon varit yrkesverksam bland annat som socialterapeut vid Pixnekliniken.

Rönnlund-Nygård anser det viktigt att ge ungdomar möjlighet att fundera på alkohol- och droganvändning och hon föreläser för föräldrar och elever. Rönnlund-Nygård ser medmänniskan och försöker hitta det goda och värdefulla i varje individ. Hon går helhjärtat in för att hjälpa där hon kan och betonar vikten av att bemöta andra på ett bra och respektfullt sätt.

Skriven av Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 

Nyhetsbrev

Namn

E-post

21.12.2020 Nyhetsbrev

15.12.2020 Eos nyhetsbrev