Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Joonas Turtonen & Tomas Lundqvist

Thomas Lundqvist
Om cannabismissbrukaren själv som individ begriper att det vore klokt att sluta använda cannabis så är det inte särskilt svårt att sluta. Thomas Lundqivst har varit med och utvecklat en metod för att hjälpa människor att bryta sitt cannabismissbruk. Foto: Tomas Lundqvist.

Det är svårt att stå emot den känslomässiga styrkan i cannabis – den ger en känsla av förälskelse. Cannabis kidnappar den omprogrammering som ska göra tonårshjärnan till en fullgod vuxenhjärna. Den här utvecklingsperioden går inte att backa och göra om senare.

Detta säger Thomas Lundqvist, som definierar sig som en pensionerad missbruksarbetare med 40 års erfarenhet av behandling av narkomaner i öppenvården framför allt i Lund i Sverige. Han är psykolog och akademiker vilket gör att han under sitt yrkesverksamma liv vägt vetenskaplig information för att användas i kliniska situationer.

 

– På det viset har jag kunnat sålla bort information från forskningen som inte har haft någon relevans i verkligheten och behållit det som har relevans i verkligheten. Jag har också skrivit ett antal artiklar och böcker om cannabis och dess påverkan på människans tankeförmåga.

Hur skulle du beskriva att cannabis påverkar tonårshjärnan?

– Om vi tar den delen som tonåringarna själva uppfattar så får de en känsla av att de är förälskade. Det är väldigt svårt att hålla emot den känslomässiga styrka som drogen har i deras system. En del av de här unga förstår inte att det är kemiskt framkallat och tycker att det här är helt fantastiskt.

– De känner att de förbättrar sig och känner sig insiktsfulla, de är lugna, de kan sova, de blir mer begåvade och sådana saker som ju inte speglas i verkligheten. Förmågan att reflektera över sitt eget beteende i förhållande till drogen är borta. Så de hamnar ganska snabbt i ett psykiskt fängelse som de inte vet om att de sitter i.

– Den andra delen är den fysiologiska delen. Under tonårsperioden förändras hjärnans uppkopplingar. Det är ungefär som uppkopplingen till internet under årens lopp. Vi började med ett 288-modem som var väldigt långsamt. Internet förbättrades ju under åren. Det blev snabbare och det blev säkrare och du kunde göra mer. I dag har vi fiberoptik som gör att vi snabbt kan ladda ner filmer och sånt som tar mycket utrymme och det går fort. Det är likadant med hjärnans utveckling, den fungerar på samma sätt. Den utvecklingsprocessen startar i början av tonåren och måste fullföljas. Det innebär att du går i skolan samtidigt för annars blir det ingen utmaning. Annars förgrenas inte kontakterna och ledningarna.

– Cannabis kidnappar den här omprogrammeringen. Om du röker regelbundet, vilket egentligen betyder en gång per vecka under tonårsperioden, så kommer din hjärna inte att programmeras i den riktning som den ska göra för att bli en fullgod vuxenhjärna.

– Du kan inte backa den här processen.

Det här betyder att om du använt cannabis regelbundet under några år så kommer den här utvecklingsperioden aldrig tillbaka.

– Det innebär till exempel att om du röker när du är 16–17–18 år kommer du inte att utveckla den sista delen av hjärnans funktion det vill säga den psyko-spatiala att orientera dig i rummet. Det är en förmåga som gör att du blir en individ i förhållande till samhället. Funktionen är färdigutvecklad när du är 21–22 år. Den gör att du kan påbörja till exempel en utbildning som är seriös.

Missar tonåringen den här utvecklingsfasen hamnar man i en situation där man måste imitera andra.

Det här innebär att personen får ett mera bohemiskt och anarkistiskt förhållningssätt till samhället utan att egentligen vara anarkist. Här dyker argumenten upp som man kan höra från cannabismissbrukare. De tycker att de vill leva utanför samhället för de är unika, samhället gör fel mot dem, det är inte kriminellt med cannabis, de har rätt till sin egen kropp och olika förklaringar som man kan förstå att hänger ihop med den personliga utvecklingen.

Hur svårt är det att sluta med cannabis?

– Du måste själv som individ begripa att du måste sluta. Då är det inga problem.

– I regel är det så att nästan alla har slutat när de är 21–22 år. Det är bara vissa som fortsätter. Så de allra flesta cannabisrökarna är mellan 16 och 22 år gamla.

– Vi har en behandlingsmetod för att hjälpa dem att träna upp tankefunktionerna så att de fungerar ordentligt igen. De behöver tränas upp som normala muskler behöver tränas upp efter avhållsamhet av träning.

– Däremot var det innan vi kom på den här metoden obegripligt hur man skulle hjälpa någon, men det var ju för att man inte riktigt begrep vad cannabis gör med människans tankestruktur. Nu vet vi det ganska väl. Nu går vi in och kompenserar för det, säger Lundqvist.

– Men vill du inte sluta av något skäl så går det inte att tvinga någon att sluta.
Metoden som kallas Haschavvänjningsprogrammet HAP kan man läsa mera om på Cannabisnätverkets webbplats (www.cannabisnatverket.se). Det finns även ett program för ungdomar, CPU.

Vad kan vi säga till en orolig tonårsförälder?

– Det är lite svårt att göra en bedömning av vad som är cannabis och vad som är normalt tonårsbeteende. Man tvättar sig inte så mycket, man har stökigt på sitt rum, man tömmer kylskåpet kontinuerligt – detta är ju normala tonårssaker, säger Lundqvist.

– Det finns egentligen bara några enkla tumregler. Vilka kompisar umgås tonåringen med, är det fortfarande de man träffade innan tonåren eller är det andra? Har ni kontakt med deras föräldrar? Om man ska bo över någonstans betyder det kanske inte alltid att man ska dricka te utan man ska göra något annat. Den typen av social kontroll är ganska viktig.

Dialog och kommunikation är också viktigt mellan förälder och barn. Visa intresse för skolarbetet och fråga vad som hänt i skolan under dagen. Brist på förmågan att verbalt beskriva och sätta ord på vad man lärt sig i skolan kan vara ett tecken på att något är fel. Blir det hackigt och enstavigt? Om man har haft ett nyfiket barn som inte längre är nyfiket. Thomas Lundqvist menar att man som förälder ofta har en bra magkänsla för om något är rätt eller fel.

– En mor har en biologisk kontakt med sitt barn och känner när något är fel och har alltid gjort det under hela uppväxten. Utan att de behövt säga någonting så märker framför allt mamman om det är någonting som inte stämmer. Då ska man lita på det och ta reda på vad det är. Det kan vara att han är olyckligt kär, tjejen har gjort slut eller något liknande, men det gäller att ta reda på det eller om han röker cannabis.

– Som förälder så har du ju faktiskt ett ansvar för ditt barns välbefinnande och förehavanden.

 

Thomas Lundqvists webbplats: www.droginfo.com

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen.


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 3-2017

Replik 2/2018

 

Andra medier

Ungas blodkärl skadas av alkohol
Accent 6.9.2018

Cannabis och alkohol får hjärnan att åldras
Accent 5.9.2018

Det sups mindre i Finland nuförtiden men 1 av 7 dricker farligt mycket
Svenska Yle 5.9.2018

Ungdomsstationen Klaara har rekordmånga klienter – nu svarar Vasa bättre på ungas behov av hjälp
Svenska Yle 3.9.2018

Ingen positiv effekt på hälsan av alkohol
Accent 24.8.2018

IOGT-kongressen antog alkoholdeklaration
Accent 22.8.2018

Polisen har fått mera jobb på småtimmarna - de nya reglerna om alkohol har gjort det stökigare kring krogarna
Svenska Yle 20.8.2018

Därför väljer vissa alkohol framför annan belöning
Accent 13.8.2018

Starkare alkoholdrycker i matbutikerna betyder högre alkoholkonsumtion under semestrarna: "Man kan inte arbeta med full energi under resten av året"
Svenska Yle 1.8.2018

Fler trafikolyckor på sommaren: "Ibland vill det vara så att glädjen går överstyr"
Trafikskyddet 25.7.2018

Petra siktade alltid mot nästa veckoslutsfylla som småbarnsmamma - nu har hon varit nykter i 13 år
Svenska Yle 22.6.2018

Midsommartrafiken är som livligast på torsdag och söndag
Trafikskyddet 19.6.2018

Var fjärde ungdom känner någon som kört ett fordon under drogpåverkan
Trafikskyddet 18.6.2018

Etiketter som varnar för ökad cancerrisk stoppades efter påtryckningar från alkoholindustrin
popNad 13.6.2018

Spritrallyt från Estland snart ett minne blott
Svenska Yle 11.6.2018

Unga finländare använder snart lika mycket cannabis som genomsnittseuropén
Svenska Yle 7.6.2018

Polisen övervakar bilister extra noga – allt vanligare med droger i kroppen
Svenska Yle 6.6.2018

Ljusa nätter och bra väglag ger en falsk känsla av säkerhet
Svenska Yle 4.6.2018

Studie om måttlighetsdrickande skulle bekostas av alkoholindustrin
Accent 1.6.2018

Finland ska bli rökfritt år 2030
Hbl 31.5.2018

Sängfösaren kan sabba nattsömnen
Accent 30.5.2018

Skolavslutningen sysselsätter akuten – gör barnskyddsanmälan på alla onyktra ungdomar
Svenska Yle 30.5.2018

Vardagen kan vara tung för småbarnsföräldrar - nu erbjuds familjer hjälp utan tidsbeställning och byråkrati på Kimitoön
Svenska Yle 30.5.2018

Varna för cancer skulle kunna avskräcka från alkohol
Accent 23.5.2018

Finland utmärker sig genom att alkohol och brott nästan alltid går hand i hand - "Jamen hen gjorde det i fyllan så det var inte illa menat”
Svenska Yle 23.5.2018

Årets utmanare gör alkoholfritt till norm
Accent 22.5.2018

Alkoholforskare varnar för att alkoläsk i sommarvärme är illa för hälsan - "Vetenskapligt bevisat att folk dricker mer alkohol när vädret är vackert"
Svenska Yle 22.5.2018

"Att skrika och förbjuda lönar sig inte" - hur talar man med ungdomar om alkohol?
Svenska Yle 22.5.2018

Österbottniska polisen förstärker narkotikaövervakningen – startar osynlig droggrupp
Svenska Yle 21.5.2018

Besiktningsman kritisk till de nya reglerna som innebär längre besiktningsintervaller: "Även nya bilar har fel"
Svenska Yle 21.5.2018

Snusrallyt – 50-miljoners business i skuggorna: säljs lagligt i Sverige, hamnar olagligt under finländska ungdomars läppar
Svenska Yle 20.5.2018

Flyktingbakgrund och alkohol: Stigma och skam gör det svårt att prata öppet
Svenska Yle 16.5.2018

Tar du ett glas vin för att slappna av? Var fjärde finländare dricker alkohol för att minska på stressen
Svenska Yle 15.5.2018

Jakobstad efterlyser vuxna på stan inför skolavslutningen
Svenska Yle 3.5.2018

THL: Dryckesvanorna blir allt mer europeiska, men Bryggeriförbundet drar sina slutsatser för tidigt
Svenska Yle 3.5.2018

Finländarna super inte som förr – starkölet lockar inte till matbutiken men det alkoholfria säljer bra
Svenska Yle 30.4.2018

Det drogförebyggande arbetet har fungerat i Katedralskolan i Åbo: "Droger används inte längre i vår skola"
Svenska Yle 30.4.2018

Svenska Yles granskning: Tala om knarket
Svenska Yle 24.4.2018

Cannabis vanligt bland unga i Lovisa: ”Man borde prata om droger redan på femman”
Svenska Yle 24.4.2018

Raseborgspolis: Allmänheten inser inte hur utbrett drogmissbruket är
Svenska Yle 23.4.2018

Drogpåverkade i trafiken ökar stadigt - mer än var tredje rattfyllerist är påverkad av något annat än alkohol
Svenska Yle 23.4.2018

Annica Lindström: Hjälp oss att granska knarket
Svenska Yle 22.4.2018

MHF kräver nollgräns för alkohol
Accent 19.4.2018

Han slutade med knark för dotterns skull – nu bor de på mödrahem och bygger upp ett nytt liv
Svenska Yle 18.4.2018

Även måttligt drickande skadar hälsan
Accent 17.4.2018

Globala fonden lägger avtal med Heineken på is
Accent 9.4.2018

Trafikskyddets nya kampanj utmanar trafikkulturen till en förändring
Trafikskyddet 10.4.2018

"Tro inte på dina egna tankar" – ACT hjälper dig att hantera stress
Svenska Yle 5.4.2018

Alkohol vanligt vid sexuella övergrepp
Accent 5.4.2018

Skolhälsoenkät: Många elever i Källhagens skola i Virkby dricker alkohol
Svenska Yle 1.4.2018

Svensk forskningsrapport sågar studier om "nyttan" med måttligt drickande
Vbl 4.4.2018

THL vill slopa straffåtgärder för narkotikabrott: "Straff går inte ihop med samhällsvärderingarna"
Svenska Yle 16.2.2018

När får Sverige sin alkoholindustriella revolution på sociala medier?
Alkohol & Narkotika 23.2.2018

Drickande påverkar ditt utseende
Accent 13.2.2018

IOGT international föreslås bli officiell partner till WHO
Accent 12.2.2018

Unga på Kimitoön utmanar föräldrarna: Sluta supa så gör vi det också!
Svenska Yle 12.2.2018

18-åriga "Oskar" röker cannabis varje vecka – många unga vet var de kan köpa knark i hemknutarna
Svenska Yle 10.2.2018

IOGT international föreslås bli officiell partner till WHO
Accent 8.2.2018

Norge vill ha bort Heineken från Globala fonden
Accent 7.2.2018

Alkohol farligare för levern än forskarna tidigare trott
Accent 5.2.2018

Tom upplevde en alkoholpsykos: "Jag trodde min kompis var satan själv"
Svenska Yle 3.2.2018

Organisationer protesterar mot samarbete med Heineken
Accent 2.2.2018

Brotten minskar i Österbotten – men det stora antalet narkotikabrott sticker i ögonen
Svenska Yle 31.1.2018

"Så hjälper du din son att sluta knarka" - en sådan handbok fanns inte när Gerd Snellman hade behövt de
Svenska Yle 21.1.2018

Drogmissbruket kopplar greppet
Vasabladet 19.1.2018 ledare

Pargas hushållar med spriten och vill följa sunt förnuft
Svenska Yle 16.1.2018

Blött fullmäktigeseminarium väcker debatt – Kimitoön ska fundera på sin alkohollinje
Svenska Yle 16.1.2018

Unga drogpåverkade bilförare förorsakar allt fler dödsolyckor
Svenska Yle 12.1.2018<

Replik kontakt

Replik

Grundad 1895
Tidigare namn: Balder, Fram och Hembygden

Tidskriften utges av Nykerhetsförbundet Hälsa och Trafik och Finlands svenska storloge av IOGT

Redaktör: Tomas Lundqvist

Ansvarig utgivare: Tomas Lundqvist

replik@nykter.fi

06 - 318 0900