Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Joonas Turtonen

Jag hade förmånen att ta del av Rusmedelsdagarna i Helsingfors i mitten av maj. Där avhandlades det mesta som kan tänkas inom rusmedelsfältet. Förebyggande rusmedelsarbete Ehyt rf:s verksamhetsledare Sari Aalto-Matturi presenterade en pinfärsk undersökning som de låtit göra (TNS Gallup 2015). Där undersöktes finländarnas åsikter och attityder kring vad som är måttlighetsbruk av alkohol.

Min förutfattade mening var att Finlands folk tycker att måttlighet är ett tämligen flytande begrepp. Vidare kunde jag tänka mig att domen skulle vara att en måttlighetskonsument gott och väl kunde berusa sig några gånger per vecka, utan att det anses som märkvärdigt.

TJI FICK JAG. Det visar sig nämligen att finländarna är sällsynt restriktiva i denna fråga. Både när det gäller kvantitet per användningsgång och antalet kraftiga berusningar. Till exempel anser 67 procent av de tillfrågade att måttlighetsbruk handlar om att dricka högst 1 – 4 portioner per gång. Och 77 procent anser att måttlighetskonsumtion tillåter alkoholanvändning mer sällan än en gång per vecka. Ytterligare anser 34 procent att en måttlighetskonsument kan berusa sig högst några gånger per år i den grad att hen har baksmällesymptom.

Vad ger dessa tal oss vid handen? Min spontana, icke vetenskapliga, tolkning är att ord och handling inte riktigt möts. Vi har några särdrag för vår alkoholanvändning som gör oss, om inte unika, så åtminstone speciella. Vi dricker i medeltal sällan men mycket. Alkohol är inte en del av ett socialt samspel till exempel i samband med en måltid, utan vi dricker för att kunna börja umgås. Berusning är inte en följd utan ett mål.
 
Brist på kunskap handlar det inte om, vi vet om skadeverkningarna och vi känner till riskgränserna, men ändå får vi det inte uppstyrt. Vi håller krampaktigt fast vid vår ”alkoholkultur” och anser att all reglering är förmynderi.
Här skulle vi ha en gyllene chans att närma oss Europa där diskussionen om att minimera skadeverkningarna får ett annat mottagande. Vi behöver inte gå längre än till Estland, där partierna inför vårens riksdagsval lockade väljare med åtgärder för att stävja alkoholskadeproblematiken, vilket nu syns i att de höjer alkoholskatten.

Om någon undrar varför jag i Replik talar om alkoholkonsumtion i vi-form, så tycker jag att det är så alla borde se på det. Detta är vårt problem, även om vi själva varken dricker eller har problem.
Lite som lagsport, där du själv kan ha en fantastisk dag, göra tre mål men ändå vara på det förlorande laget.

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 1-2020

 Replik

Replik 3/2019