Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Mikaela Hermans

Mikaela
Mikaela Hermans t.f. verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet hälsa och trafik. Foto: Tomas Lundqvist

Min syster gratulerade mig till jobbet på Nykterhetsförbundet med en flaska avalkoholiserat skumvin, en för mig dittills obekant dryck. Smått förvånad men mycket glad konstaterade jag att det var ett ytterst välsmakande bubbel och att jag absolut inte saknade någonting i det. Under sommarens lopp har jag stiftat bekantskap med diverse intressanta och dessutom hälsofrämjande alkoholfria drycker. För mig handlar nykterism inte längre om att avstå från något, utan om att välja ett alternativ som gör gott för kropp och själ. Jag hoppas att allt fler ska upptäcka det alkoholfria som något njutbart och berikande.

Årets alkoholnormsutmanare i Sverige, krögare Paul Svensson, har med sina signaturdrinkar, baserade på säsongens ekologiska frukter, grönsaker och kryddor, lyft kvaliteten hos och tillgängligheten till det alkoholfria. Detta har skapat diskussion och reflektion kring alkoholens roll i sociala sammanhang. Svensson anser att det krävs en form av revolution för att folk ska se att alkoholfria drycker erbjuder god kontrast och nyansering, och han menar att konsumenterna kanske börjar vara mogna för en större förändring och en statusfylld alkoholfri norm.
 
En indikation på att något är på gång är det ökade antalet nyutgivna böcker om alkoholfria drycker och den ökade försäljningen av alkoholfritt. Yle har rapporterat om att Bryggeriförbundets medlemsföretag under de senaste tio åren har fördubblat försäljningen av alkoholfri öl till drygt två miljoner liter per år. Hittills i år har försäljningen av alkoholfri öl i både S-gruppens och Keskos affärer stigit med cirka 40 procent jämfört med i fjol. Alko marknadsför också aktivt alkoholfria alternativ och beskriver dem som trendiga, högklassiga och allt mer populära. Med stöd av den rådande hälsotrenden kanske tiden börjar vara mogen för ett uppsving för alkoholfria barer som erbjuder stärkande mocktaildrinkar?

När jag blickar fram emot mitt kommande arbete på Nykterhetsförbundet känner jag mig mycket priviligierad. Att tillsammans med kolleger och samarbetsparter få lyfta fram det goda i det alkoholfria och på andra sätt få bidra till det hälsofrämjande och rusmedelsförebyggande arbetet känns för mig i högsta grad meningsfullt.

En trevlig höst önskar jag er alla!

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 1-2020

 Replik

Replik 3/2019