Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

Ungdomstrend
Ungdomar dricker mindre alkohol och det här är en trend i hela västvärlden. Foto: Yanlev | Dreamstime.com

Ungdomar dricker mindre alkohol och det här är en trend i hela västvärlden. Det har gett forskarna huvudbry då det inte är alldeles lätt att sätta fingret på orsakerna.

– Det är lite naivt att tro att vi ska hitta ett svar på frågan om varför unga dricker mindre, sa alkoholforskaren Jonas Raninen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN under ett nordiskt seminarium om ungas dryckesvanor senaste höst.

– Till och med de som dricker mest av dagens ungdomar dricker mindre än de som drack allra mest för 20 år sedan. Och trenden är internationell, säger Raninen till tidskriften Accent.

 

Kirsimaja Raitasalo som är specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger i en kommentar till Yle nyheter att butikernas övervakning har blivit bättre och det här kan vara en delförklaring. Ungdomar har svårare att få tag på alkohol då alla under 30 år måste visa legitimation.

Men det är få ungdomar som köper sin alkohol själva så det här kan ändå bara förklara en del av den minskade alkoholkonsumtionen.

En annan teori som kastas fram är att sociala medier och webbspel har ändrat på ungdomarnas beteende. Men det finns inga starka bevis för att det faktiskt är så.

En annan hypotes är att det inte är lika socialt accepterat att dricka sig berusad. Värderingar som hälsa och välmående har blivit viktiga faktorer i människors liv.

Det finns även teorier om att unga är mera medvetna och välutbildade än förr. Här kan modernt rusmedelsförebyggande arbete spela en viktig roll då man diskuterar med barn. Rusmedelsfostran är inte något som kommer uppifrån.

Jonas Raninen spekulerar nu kring andra faktorer. Kanske har det genom ny teknik, som mobiltelefoner, blivit lättare för föräldrar att hålla koll på sina barn.

– Nu kan man ju installera appar på telefonen så att föräldern kan sitta hemma och se exakt var deras barn befinner sig, till och med komma åt telefonens högtalare, säger Jonas Raninen.

Kanske är dagens föräldrar mer curlande och låter barnen vara barn högre upp i tonåren. Det blir en slags förlängd barndom som också leder till en uppskjuten alkoholdebut och till att dagens 17-åringar dricker som 1990-talets 15-åringar.

Man räknar helt enkelt med att föräldraskapet har förändrats. Föräldrar dricker mer sällan så att barn ser det. De förhåller sig även mer strikt till barns alkoholbruk. Samtidigt har inte barn längre samma behov att göra uppror mot sina föräldrar, säger Raitasalo i Yle-intervjun. Att föräldraskapet har blivit bättre är en teori som fått mest understöd hittills.

Frågan är nu om de ungas måttlighet kommer att hålla i sig in i vuxenlivet.

– Det här är en så pass stor förändring att det borde påverka hela samhället, säger Jonas Raninen i Accent.

Kategori:

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen.


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 Replik

Replik 3/2019

 Replik 2-2019