Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

Utlåtanderundan har avslutats

Yle uutiset

Nästan 70 procent av organisationerna och myndigheterna som gett utlåtande om alkoholreformen är kritiska till förslaget om ny alkohollagstiftning. Det här har Yles nyheter kommit fram till då alla 61 utlåtanden har undersökts.

Det är framför allt social- och hälsoorganisationerna som motsätter sig förslaget, närmast för att de ser att totalkonsumtionen ökar och det leder till ökade alkoholskador. Till exempel SOSTE Finlands social och hälsa anser att alkoholhalten i drycker som säljs i detaljhandeln borde sänkas i stället för att höjas.

Yle nyheterna har i sin genomgång kommit fram till att 23 procent ställer sig positivt till förslaget, 7 procent är neutrala och 70 procent kritiska.

En av de mer oväntade kritikerna är restaurangbranschens intresseorganisation MaRa, som inte är nöjda trots att det i förslaget finns en avreglering för serveringen av alkohol på restaurangerna. Kritiken riktar sig mot att alkoholförsäljningen minskar i restaurangerna när försäljningen i detaljhandeln ökar. Enligt restaurangbranschen kommer det här påverka näringen, sysselsättningen i branschen och folkhälsan.

Detaljhandelns organisationer är nöjda med förslaget, eftersom reformen skulle ge stora fördelar om de får sälja starkare drycker upp till 5,5 procent. Handeln medger att totalkonsumtionen kommer att stiga i någon mån.

Regeringens alkoholreform väntas komma till behandling i riksdagen under våren.

Yle uutiset: Alkoholiuudistukselle vankka tyrmäys lausunnonantajilta – vastustajia yllättävillä tahoilla >>

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 Replik

Replik 3/2019

 Replik 2-2019