Katja Turpeinen är ny medarbetare på Nyktehetsförbundet hälsa och trafik.
– Jag kommer från mediavärlden där jag jobbat i drygt 20 år med tv-program, videor och marknadsföring, kommunikation. Bland annat med många produktioner till Svenska Yle, berättar Turpeinen.
Hon vet hur man talar till människor och får dem att lyssna. Med sin bakgrund inom kommunikation kan hon en hel del om vad som behövs när man ska sprida ett budskap. Med ekonomutbildning och lång erfarenhet från mediabranschen är principerna i marknadsföring och kommunikation något hon har bra koll på.
Hon jobbar nu som vikarie för koordinator Sanna Tuomela, och som ansvarig för PEPP-satsningen med inriktning på skolpersonal fram till slutet av nästa år.
– När man jobbar med tv-produktion kan det vara jättefina produktioner men ibland är det bara underhållning.
– På de senaste åren har jag känt att jag vill ha mera meningsfulla uppdrag.
Katja Turpeinen berättar att hon förlorat människor på nära håll på grund av missbruk. Under den senaste tiden har hon sökt ett jobb som skulle kännas meningsfullt och som skulle vara till nytta för andra.
– Jag har en passion för nykterheten då jag sett hur illa det kan gå på nära håll.
– Jag vill ha en känsla att stiga upp på morgonen och känna att jag gör något som hjälper människor här i världen.
Därför tvekade hon inte att söka jobbet som koordinator vid förbundet. Hon tog familjen med och flyttade till Vasa där jobbet fanns.
– Jag är nykterist av den anledningen att jag insåg att mitt liv är jättevärdefullt och jag vill inte slösa en minut på något onödigt.
Att berusa sig på något sätt är att slösa sitt liv tycker hon.
– Mitt liv är för värdefullt för det.
– Jag har en fin familj, jag har hälsa, ett jobb, ett gott liv och jag vill inte slösa det och vill inte bedöva mig eller mina känslor på något sätt. Jag vill leva med alla mina känslor med hela spektret med att vara jätteglad och ledsen för att det hör till, och jag vill inte ta bort någonting av det. Upplevelsen av att leva ett rikt liv med alla nyanser, det anser jag att jag har bara när jag är nykter.
Katja Turpeinen kommer ursprungligen från Smedsby i Korsholm. Via olika utlandsvistelser hamnade hon i Esbo och tack vare koordinatorsjobbet på Nykterhetsförbundet hälsa och trafik har hon flyttat till Vasa med man och två barn.
Samvaron med familjen är viktig och allt som har att göra med naturen intresserar.
– I naturen hittar jag kraft och glädje. Vi skidar, simmar och är ute på olika utflykter.
Naturmedicin, aromaterapi och örter är också ett specialintresse.
– Trädgården tycker jag om.
Hur ser då Turpeinen på huvudsysslan som består i att föra ut PEPP inom skolvärlden?
– Det handlar om att alla vuxna kring barnet ska ta ansvar i diskussioner och i sitt eget förhållningssätt. Det är det som jag tycker är så häftigt.
– Man ger inte bara en expert rollen att sköta jobbet utan det ska vara en slags folkrörelse eller en insikt, precis som man insåg att vi alla måste vara miljömedvetna. Det är inte bara miljöcentralens jobb utan det gäller oss alla.
– Eller som att vi alla behöver respektera varandra och vara antimobbning. Det är inte bara en specialist på skolan som ska sköta det.
– Alla behöver tänka till om rusmedel. PEPP förutsätter att vi ändrar förhållningssätt.
– Det är roligt att kunna jobba med något som är nytt och litet banbrytande där man ser att det finns möjlighet att förbättra barnens framtid. Om vi lyckas få ut PEPP så kan det påverka barnens och ungdomarnas förhållande till rusmedel, säger Turpeinen.
Hon tycker att modellen har en sådan potential att den även kan vara till nytta för vuxna som jobbar med den och de får också en chans att tänka till och förbättra sina liv.
PEPP visar också på att Nykterhetsförbundet hälsa och trafik vill göra en insats för förändring i samhället och en typ av välgörenhet då modellen erbjuds gratis och är öppen för alla.
– Vill man veta mera är det bara att gå in på hemsidan pepp.fi. Där finns allt material och det är gratis.
Tomas Lundqvist