Eos-artiklar

18.3.2024

Alkoholfritt är trendigt och smart!

grupptryck bast 1

I dag vet unga att det är inne och coolt att höra till den generation där fler och fler avstår helt från alkohol. Vi har insett att det är roligt …

Illustration: Terese Bast


Under allt för många år skapades en bild av att det var normalt att ungdomar dricker alkohol. I dag vet unga att det är inne och coolt att höra till den generation där fler och fler avstår helt från alkohol. Vi har insett att det är roligt och smart att vara nyktra tillsammans!

Ifall alkoholen hade uppfunnits i dag, så hade den nog förbjudits i lag direkt. För även om det varit socialt accepterat i vissa perioder i historien att dricka alkohol, så skapar berusningen problem och har skadliga effekter i kroppen. Det vet ungdomar i dag.

Vad är alkohol egentligen till för?
Vin tillverkades först i en förruttnelseprocess av olika frukter och potatis. Och så bryggdes mjöd eller öl av säd, som smaksattes med honung. Människorna drack för att försöka bli på bättre humör. På 1600-talet försökte man använda starksprit som medicin och som ett uppiggande medel.
I dag vet vi att alkohol, en dryck som jäser med hjälp av socker så att etanol bildas, inte är hälsosamt eller till nytta för kroppen i något avseende. Tvärtom är alkoholen mycket krävande för många organ att orka med, men även för att bryta ner och göra sig av med. Ren alkohol kan användas för att desinficera hud, till exempel före man ger en spruta, eller utspätt för att tvätta sår och därigenom minska risken för infektion.

Hur sprider sig alkohol i kroppen och upp i knoppen?
När man dricker alkohol passerar den snabbt genom magsäcken och tas upp via slemhinnan i tarmarna och fördelar sig i blodet och kroppens övriga vätskor. Alkoholen sprids snabbare till organ med stor blodcirkulation, som lever, hjärna, lungor och njurar.
Ungdomar har svårare än vuxna att märka när de blir berusade och blir lätt rejält fulla på kort tid. Alkohol ger sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Att dricka regelbundet gör att hjärnan krymper och man kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Varför är alkoholen farligare för ungdomar?
Eftersom hjärnan fortsätter att utvecklas upp till 25-årsåldern är den känsligare hos unga. Redan en liten mängd alkohol ger sämre omdöme, minne och reaktionsförmåga. Då ökar risken för felbedömningar som leder till olyckor och att man gör dåliga beslut.
Också kroppsstorleken gör skillnad. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad.

Hur påverkar alkohol min personlighet?
Vi människor reagerar olika på alkohol. Någon kan bli lugn och glad till först, medan någon annan bara blir trött, aggressiv eller omtöcknad. Ofta är det svårt att inse när den förväntade positiva effekten i början ersätts av de negativa följderna. Även om man en gång känt en positiv effekt av att dricka kan man reagera med att bli ledsen eller arg nästa gång.
Ifall man som person är blyg och tystlåten är det ingen smart lösning att försöka dricka sig mer modig och pratig. Tvärtom kan berusningen göra en ännu tystare och det blir svårt att hitta intressanta saker att prata med andra människor om. Fulla personer tappar omdömet och uppfattas som otrevliga och pinsamma.

Hur tar min kropp skada?
Modern forskning visar, att alkoholkonsumtion leder till över 200 olika sjukdomar och skador på kroppen, eftersom alkohol har en giftig effekt på alla vävnader och organ.
Alkohol orsakar tyvärr många sjukdomar, såsom cancer, leversjukdomar, hjärtsjukdomar och högt blodtryck, psykiska sjukdomar, sjukdomar i mage och tarmar, sjukdomar i bukspottkörteln, hudsjukdomar, nervskador och sjukdomar i muskler, leder och skelett.
Hjärnan blir påverkad, så att man inte tänker lika snabbt och logiskt. Musklerna får sämre ork och styrka, vilket ger långsammare rörelser och nedsatt balans och koordination. Risken för skador ökar, både under berusningen och dagen efter man druckit alkohol.

Vad betyder bakfull?
Att må dåligt efter man druckit alkohol kan kallas att vara bakfull, ha krabbis eller ”krapula”. Tillståndet beror på det som händer i kroppen när alkoholen bryts ner.
Eftersom alkohol är vätskedrivande leder det till uttorkning, som gör att man får huvudvärk, känner sig yr och är trött. Andra symtom på när alkohol lämnar kroppen kan vara att man mår illa, känner ångest och blir nedstämd. Alkohol påverkar signalsubstanser i kroppen, som bland annat reglerar vårt humör och våra känslor.

Vem kan bli beroende?
Om man dricker mycket alkohol under en längre tid ökar risken för att bli beroende, framför allt om man börjat dricka redan som ung. Ju yngre man är när man börjar dricka, desto större är risken för beroende och att de skadliga effekterna av alkohol ökar som vuxen.
Vi ärver dels gener från våra föräldrar som påverkar risken för att bli alkoholist – alltså bli beroende av alkohol – men även miljön vi växte upp i påverkar hur vi ser på alkoholbruket. Därför är det i lag förbjudet att ge eller sälja alkohol till en person under 18 år.

Visst minskar alkoholbruket bland unga?
Jo, det är sant. Unga i Finland dricker betydligt mindre mängder alkohol i dag än för 20 år sedan. Det beror på nya sociala normer, att det anses coolt och starkt att säga nej till alkohol. Unga umgås i dag också mer via nätet, så man känner inte behov av berusning.
Helnyktra ungdomar har ett uttalat hälsoideal, där man inte vill förstöra kroppen och relationer till andra med alkohol. Det har blivit accepterat att tacka nej till alkohol.

Hur kan jag i framtiden stå emot grupptrycket från kompisar som dricker?

Lita på dig själv: du duger som du är, nykter och opåverkad av alkoholen.
Var ärlig med dina vänner: säg att du inte vill dricka alkohol. Tillsammans blir ni modiga.
Välj att vara med coola kompisar som inte dricker. Då visar ni att det är roligt att dansa, festa och umgås nyktra. Gruppen stöder varandra i ett smart beslut att inte dricka.
Utmana drickande kompisar att träffas eller festa utan alkohol: peppa varandra!
Ta del av nyktra idolers berättelser.
Ha en ursäkt: någon hobby där alkohol är förbjudet, exempelvis idrott eller motorsport eller något kul du ska göra nästa dag.
Laga smarriga mocktails, alltså alkoholfria drinkar.
Ta med kolsyrat vatten i snygg flaska eller häll i festliga glas på fester.
Köp något lyxigt för pengarna du sparar på att inte köpa alkohol.

Tillbaka till Eos-artiklar