BOKTIPSNåt trassligt inutiFörfattare: Cina FriednerRekommenderas för åk 3-6
Aisha stod och väntade på mig utanför sin port. Vi gick alltid tillsammans, det hade vi gjort sen vi fick börja gå själva i trean.
Hon måste ha sett på mig att det var något, för hon rynkade ögonbrynen och tog min hand när vi gick mot skolan.
”Är det nåt?”Bara sådär, är det nåt? Det var därför hon var min bästa vän.”Pappa åkte in till sjukhuset i natt. Han var borta när jag vaknade.”
Isas pappa hamnar på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett sjukhus för dem som har ont i hjärtat och själen, som Isas mormor brukar säga.
Ungefär samtidigt händer det otroliga. Isa blir lucia när de lottar i klassen, fast det nog egentligen var meningen att det skulle bli Aisha. Hon är ju ändå den coolaste tjejen i femman. Men nu är det Isa som ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret. Men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk?
Cina Frieder skriver om svåra saker med värme och ironisk vardagshumor. Boken handlar inte bara om sjukdom utan mest om livet i femman, om vänskap och familjeliv. Men hon blundar inte för allt ansvar och all ångest som man kan känna då ens förälder är sjuk. Hur rädda är inte Isa och snygga Ian för att någon i skolan ska se dem och få veta att de åker till psyket. De tar stöd i varandra. Ett bråk gör att Isa måste avslöja deras hemlighet. Vad ska Ian säga om det?
Bokens vuxna är realistiskt skildrade och de har både ljusa och ledsna sidor. Isa har tur då hon har vuxna omkring sig som stöd. Pappa Tim visar trots att han är orimligt trött att han älskar sina flickor och gör sitt allt för att komma hem så snart han orkar.
Nåt trassligt inuti är en rapp skildring av livet i femman, men också en berättelse om en förälder som är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om. Rädsla och förtvivlan blandas med humor, vardag och hopp och det lämnar inte någon oberörd.
En bok som lyfter viktiga frågor och tack vare lärarmaterialet passar utmärkt som läsning i klass. Boken väcker säkert fina diskussioner om vänskap, sjukdom, likheter och olikheter och vårt ansvar för att ta hand om varandra.
Susan Sandberg-Ek