Den evidensbaserade modellen PEPP erbjuder ett koncept för helhetsbaserat rusmedelsförebyggande arbete i skolkontext. Utbildningstillfällen och handledning för skolpersonal inom grundläggande utbildning och andra stadiet ordnas.
Vi erbjuder utbildningar baserade på den rusmedelsförebyggande modellen PEPP också till föreningar och andra organisationer med fritidsverksamhet för barn och unga.
Genom så kallade PEPP-kvällar möter vi föräldrar till barn inom den grundläggande utbildningen. Träffarna ger föräldrarna stöd i rusmedelsfostran. Både fysiska och virtuella PEPP-kvällar ordnas.
Utbildningsdagarna riktar sig till personer som arbetar inom det rusmedelsförebyggande området eller med främjande av psykisk hälsa. Dagarna ordnas årligen i april, i samarbete med Folkhälsans förbund och Österbottens kriscenter Valo.
Utbildningstillfällen om aktuella rusmedelsrelaterade teman av intresse för allmänheten ordnas årligen i samarbete med ett eller flera österbottniska vuxeninstitut.
Förbundets erfarenhetsexpert Anton Plogman ger vuxna med en kontaktyta till barn och unga insikter i hur det kan vara att leva med missbruk och en funktionsvariation, utgående från ett personligt perspektiv.
Tematidningen Eos har ett rusmedelsförebyggande och hälsofrämjande fokus, och är riktad till barn i åk 3–6. Utöver material för barnen innehåller tematidningen stödmaterial för de vuxna i barnens närhet.
Vi producerar videor för rusmedelsförebyggande undervisning, i överensstämmelse med de nationella läroplansgrunderna och PEPP:s årsklocka.
Vi driver och medverkar i olika kampanjer för nykterhet. Vit januari, Nykter solklart! och En nykter jul för barnens skull är årligen återkommande kampanjer.
Bland PEPP-materialet hittar du handböcker, planeringsverktyg, diskussionsuppgifter och annat som hjälper dig att göra ett effektivt och lyckat rusmedelsförebyggande arbete.
I förbundets föreningar, och som direktanslutna till förbundet eller som stödmedlemmar, finns kring 600 personer. Också kommuner och organisationer är medlemmar i NHT.