Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Birgit Grönqvist

 Julfest 2018

Motorförarnas Helnykterhetsförening i Östra Nyland (MHF) höll sin sedvanliga julfest fredagen den 14 december på Mariagården i Gammelbacka. Det var andra året som julfesten hölls där. Femtiosex personer från när och fjärran hade slutit upp av medlemmar, vänner och speciellt inbjudna gäster. Förutom från Borgånejden kom det deltagare från Ingå i väst, Vasa i norr och Lovisa i öster.

Fyra långbord var vackert dukade i stora salen. Den stora svarta flygeln blänkte mot fönsterrutorna. Vid det speciella gästbordet, det första långbordet, bänkade sig småningom bland andra två av förbundet Hälsa och Trafiks representanter, nya verksamhetsledaren Mikaela Hermans och trafikinstruktör Anna-Maria Furu. Biskop emeritus Erik Vikström med fru Kerstin fick sina platser där, de unga herrarna Emil Lang och Alexander Elers, Västra Nylands tidigare MHF-ordförande Tor Löjtlin med fru Helena och Erik och Berit Jacksson från samma förening. Västra Nylands MHF lades ner för två år sedan. Därifrån var också Rainer Lundström, som främst kopplas ihop med förbundets fjällgård Raitismaja i Äkäslompolo. Kvällens hemlige gäst författaren Nalle Valtiala satt med. Han är också Huvudstadsbladets äldsta kåseriskribent, där han började skriva redan år 1957. Som värdinna vid bordet och för kvällen fungerade föreningens ordförande Mona Wilkman.

 

Kvällen fick ett skimmer av olika festliga ingredienser. Trots att föreningen först nästa år firar 60 år, uppmärksammades jubileet redan nu i tal och gratulationer. Mikaela Hermans framförde förbundets hälsning och betonade också den viktiga sociala gemenskapen, som föreningens fester har haft. Föreningens förste medlem, vår nuvarande styrelsemedlem Per Stenbäck, uppvaktades med en vacker blomsterbukett för 60-årigt medlemskap, även om det var lite i förväg. Han arbetade då som nu, som musiker på färjorna och ville genast gå med i föreningen, för att få kraft att hålla sig borta från spriten på båtarna. Han har med sin dragspelsmusik glatt oss på många fester. Anna-Maria Furu framförde å sin sida en hälsning på rim med många verser. Också Mona Wilkman uppmärksammades i talen, då hon i år har firat 45 år som ordförande för föreningen.

Redan i hallen blev det extra festligt. Värdinnan tog emot i lång klänning och hängde ett pepparkakshjärta i papper om halsen på deltagarna. Hjärtana hade tillverkats av föreningens förra sekreterare Daisy Grönqvist. ”God jul önskar MHF” stod det skrivet i vit ”kristyr” på varje hjärta. Därefter serverade de unga gossarna Emil och Alexander varm glögg, i vita skjortor och röd fluga. Och så inleddes programmet i salen med att styrelsen traditionsenligt sjöng en finurlig välkomstsång av Mona, till Bjarne Adolfssons dragspelsaccompanjemang, med melodin till Alice Tegnérs sång Goder afton. Värdinnan höll ett litet välkomsttal, tände ett ljus och sjöng en sång som handlade om att vi får tända värmande ljus för varandra. Tillsammans sjöng vi sedan alla Nu tändas tusen juleljus. Så var julmiddagens gående bord dukat i hallen, där domkyrkoförsamlingen hade byggt upp stallet på golvet med Maria, Josef, Jesusbarnet och något får, som en påminnelse om varför vi firar jul.

Efter maten brakade programmet loss. Tal, sång och musik varvades. Bjarne Adolfsson spelade till de gemensamma julsångerna. Per Stenbäck underhöll under kaffet, som i år serverades med en rejäl bakelse. Mervi Palmberg sjöng Då skall en stjärna tändas, medan hon höll en liten självlysande stjärna i handen. Mervi är en av medlemmarna i barbershopkören Lady Shave. Skönsjungande Rebecka Strålman, spelade och sjöng ett knippe julsånger vid flygeln. Hon inledde med Julen är här. Erik Vikström höll en andakt om julens händelse. Änglar på himlen sjöng en lovsång till Gud över Frälsaren som hade fötts: Ära vare Gud i höjden och frid på jorden, till människor hans välbehag (Luk 2:14). Det var den nya lovsången som kom in i världen. Vi skall ge rum för lovsången i våra liv, inte ha telefonen på tyst i fickan, utan börja med ett tack. Guds vilja på jorden är frid, fred och rättvisa. Förutsättningen är att vi tar emot förlåtelse och ger den vidare. Vi hämnas inte och ger inte tillbaka. ”Bland hans välbehags människor”, de på Jesus troende, älskande och upprättande skall tänka allt till det bästa. Herdarnas evangelium var, att de berättade för andra vad de hade varit med om. Efter musik och sång blev det dags för den hemliga gästen Nalle Valtiala. Lagom till Zacharias Topelius 200-årsjubileum i år, kom han ut med boken Fiskarkrönika2. Han blev inspirerad av Zacharias Topelius egen Fiskarkrönika, där han bokförde sina fiskeupplevelser. Han var en ivrig fritidsfiskare. Nalle Valtiala underhöll oss med korta fiskeberättelser ur sin bok, där berättelserna innehåller både dikt och sanning.

Efter kaffet kom Borgåbygdens Lucia på besök och sjöng sina fina sånger, och vi gav ett bidrag till Luciainsamlingen. Lars-Johan Nyholm hade varit medlem i femtio år och uppvaktades med 50-årsnål och inramat diplom. Föreningens styrelsemedlem Tor Löjtlin hade fyllt 80 år och fick en blomma. Frånvarande medlemmar som också har varit med i femtio år är Sam Nyman, Henry och Inga-Britt Nordström.

Kerstin Vikström läste dikten om Salami och Sulamit, av Zacharias Topelius. Från förfriskningsbordet fick man dagen till ära saft, chips och chokladbitar, innan tomtarna Emil och Alexander började dela ut våra medhavda julklappar till tonerna av Tip-tap-sången. Sekreterare Birgit Grönqvist tackade ordföranden Mona Wilkman för året som gått och för den fina festen och föreslog en stor applåd för det 45-åriga ordförandeskapet. Om föreningen fortsätter att leva vidare avgör årsmötet den 8 mars. Kanske att det här var MHF:s i Östra Nyland sista julfest? Vi bildade en traditionsenlig ring, sjöng Härlig är jorden och önskade varandra en God Jul!

Birgit Grönqvist

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 

Nyhetsbrev

Namn

E-post

14.4.2021 Nyhetsbrev

16.3.2021 Nyhetsbrev

9.2.2021 Nyhetsbrev

21.12.2020 Nyhetsbrev

15.12.2020 Eos nyhetsbrev