Att föräldrar och barn ofta är av olika åsikt när kommer till hur mycket tid som är okej att sitta framför en skärm, är säkert bekant för de flesta. Men enligt Veronica Eklund, som jobbar med att utbilda och stöda både barn och vuxna i skärmanvändning, är det inte tiden man tillbringar framför skärmen som är det viktiga, utan vad man använder den till.
”Det är absolut inte så att all skärmanvändning är dålig”, säger Veronica. ”Vissa använder skärmen för att umgås med kompisar, andra lär sig nya språk. Några gör danser och koreografier, eller lär sig att editera film. Att spela digitala spel har visat sig vara utvecklande både för reaktionsförmågan och förmågan attlösa problem. Jag önskar att föräldrar skulle stötta barn som spelar digitala spel, och visa lika mycket intresse för det som för andra hobbyer.”
”Är du glad eller irriterad när du sätter undan skärmen?” Veronica Eklund
”Är du glad eller irriterad när du sätter undan skärmen?”
Att spela digitala spel är jämförbart med vilken hobby som helst
”Det finns inga enkla svar när det kommer till hur mycket tid som är lämplig att vara på skärm. Men det lönar sig att vara uppmärksam på hur du mår – är du glad eller irriterad när du sätter undan skärmen? Räcker tiden till för annat som är roligt och viktigt i livet? Hinner du med kompisar, skoljobb, familjetid och andra hobbyer? Får du tillräckligt med sömn?”
Enligt Veronica är varningssignaler för att man använder för mycket skärm att man själv blir på dåligt humör och att människor omkring en blir oroliga över hur mycket tid man tillbringar framför skärmen. En annan varningssignal är att man inte kan komma på andra saker att göra och att telefonen fastnar i handen så fort man har en liten stund över. ”Jag tycker att det är bra att man gör upp regler i familjen. Men man ska utgå från vad skärmen används till: att slöskrolla på TikTok och att avancera i ett utmanande spel är två helt olika saker. Sen ska reglerna gälla för både barn och vuxna.”
Låt inte skärmen stjäla hela din uppmärksamhet
Många föräldrar använder både telefon och andra skärmar för att utföra sitt jobb, men också för att uträtta många andra ärenden. Ifall det känns som att mamma och pappa själva är på skärmen hela tiden, kan man fråga vad de gör där och varför. Visar det sig att de vuxna sitter och skrollar och har svårt att slita sig, kan man påminna dem om de regler som gäller i hemmet.
”Telefonerna med sina sociala medier och spel är planerade och designade så att de ska få vår fulla uppmärksamhet. Någon har tänkt ut hur man ska göra för att det ska vara så svårt som möjligt att lägga undan skärmen. Det är värt att tänka på – ju mer tid jag ger åt olika appar med mycket reklam, desto mer pengar förtjänar någon annan på min tid.”
För att undvika tjat och bråk, och för att skärmen ska vara en så trygg plats som möjligt tipsar Veronica om att barn ska ta med sina föräldrar i det de gör på skärmen: ”Visa dina spel och de videor du gör! Berätta om kompisar du har online. Och prata alltid med en förälder eller någon annan vuxen ifall du upplever något som känns konstigt.”
Text och bild: Sara Jungersten