Är du lika snäll mot dig själv som mot dina kompisar?

Jericho Wassberg, Nika Riihimäki, Alva Svartbäck, Amanda Jalminen och Edvind Dahlkvist.

Att man ska vara snäll med sina kompisar vet alla, men är det lika självklart att vara åtminstone lika snäll med sig själv? Vänskap och självkänsla är båda viktiga delar av livet. I skolan och på fritiden är du tillsammans med dina vänner, men den du är tillsammans med allra mest, var du än är, är dig själv.

Självkänsla är hur man själv uppfattar sitt eget värde, helt enkelt vad du tycker om dig själv. Svag självkänsla betyder att man ofta tänker illa om sig själv, medan den som har stark självkänsla är nöjd med vem hen är.

Du kan jämföra det med vänskapen du har med en kompis. På samma sätt som du har en relation med dina kompisar så har du också en relation med dig själv, och den är viktig att ta hand om. Du ska med andra ord vara kompis med dig själv för att må riktigt bra.

Tredjeklassarna Edvind Dahlkvist, Nika Riihimäki, Amanda Jalminen, Alva Svartbäck och Jericho Wassberg från Kottby lågstadieskola har funderat på vänskap och självkänsla.

Amanda Jalminen, Alva Svartbäck och Edvind Dahlkvist gillar biblioteket.

– En bra kompis lämnar ingen utanför, säger Amanda. Alla andra håller med.

– Det är också viktigt att prata snällt med sina vänner, säger Edvind. Om det uppstår bråk tycker Alva att man ska trösta sina kompisar ifall någon blir ledsen. Edvind säger att det som hjälper mest är att be om förlåtelse.

Ibland kan det hända att en kompis vill hitta på någonting som man själv inte är bekväm med att göra. Att våga säga nej är inte alltid så lätt, men det är bra att våga vara ärlig.

– Jag brukar bara säga stopp, berättar Jericho.

– Man ska också fundera på om situationen känns vettig och tänka efter en extra gång ifall kompisens idé inte känns bra, säger Edvind. Om situationen känns för jobbig finns det alltid hjälp att få.

– Att hämta en vuxen är bra om kompisen inte vill lyssna när man säger nej, säger Nika, Alva och Amanda.

Samtidigt som det är viktigt att vara snäll med sina kompisar, är det minst lika viktigt att vara snäll med sig själv. Det är kanske inte lika lätt, men en bra attityd räcker alltid långt.

– Du ska inte låta dig själv tro att du är dum, säger Nika.

– Det är viktigt att inte prata illa om sig själv för till sist börjar man tro på det, säger Edvind.

Att ta hand om varandra och sig själv är viktigt för att vi ska må bra. Om man trots allt har en dålig dag finns det ändå ofta något som kan hjälpa. Edvind tipsar om att bara ta det lugnt och att inte tänka negativt om sig själv. Alva brukar göra något som hon vet att gör henne glad. Amanda tycker att man kan unna sig något gott att äta. Nika gillar att träffa kompisar och Jericho brukar slappa eller spela.

Text och foto: Sofie Braxén

Dela