Edith har valt en nykter livsstil

Edith Vidjeskog

Jag träffar Edith Vidjeskog, 24 år, på ett café i Vasa en gråmulen förmiddag i februari. Edith är på slutrakan av sina socionomstudier vid Yrkeshögskolan Novia. Edith berättar att hon alltid varit en person som varit aktiv i studentlivet och föreningsverksamhet.

Vad var det som gjorde att du började fundera på att bli nykter?

Ungefär på andra föreningsåret började tankarna dyka upp hos Edith att börja leva nykter. Det var rätt så tungt att dricka ofta, belastande för både hälsan och ekonomin och eftersom jag anser mig vara samma personlighet både som nykter som berusad så kom jag fram till att testa några månader på att vara helnykter, berättar Edith. Pausen blev längre och längre och det kändes väldigt bra.

När Edith bestämde sig för att ta en paus med drickandet berättade hon det genast till sina studiekompisar, detta blev genast accepterat hos dem som något helt naturligt och ända dom önskade var att Edith skulle fortsätta vara studentföreningsaktiv. Få personer i omgivningen har pressat eller frågat något kring hennes val och Edith tycker det var lika roligt som förr att vara aktiv i föreningslivet. Det verkar vara mera accepterat nuförtiden att leva en nykter livsstil. Det är bra att samhället blivit mer och mer sober positive. Edith säger att det nog ofta finns alkoholfria alternativ på studentföreningarnas fester och det har blivit mera normalt för studeranden att vara nyktra på evenemang för korta tider och också mera som är nyktra i allmänhet.

Ediths tips till andra som har funderat att prova på en nykter livsstil:

Våga testa, fast bara för en kväll, vecka eller månad för att experimentera hur det känns. Att vara nykter är en bra övning i att lära känna sig själv och hur man fungerar som nykter på olika evenemang. Det är bra för självkännedomen att veta vem man är utan alkohol.

Själv har Edtih fått höra av andra studeranden att det är positivt att det finns en nykter förebild för andra även i studielivets värld. Det märks att det är fler och fler som börjat vara mera nykter även i studentföreningslivet.

Sonja Nyback, Verksamhetsledare

Dela