Elever måste få mer tid att prata om rusmedel i skolan

Lizette Damsten, Zelina Björkblom, Kristoffer Nykopp, Sebastian Wikström och Wilmer Höstman är redo att diskutera. Bakom kameran står John Råholm, som även klipper videorna. Ljudet sköts av Anders Englund.

Det pågår filminspelning i Malax. Zelina, Lizette, Wilmer och Sebastian diskuterar nästa scen med Kristoffer ”Koffe” Nykopp. Filmerna görs som underlag för diskussioner kring rusmedel i skolan. I höst får skolorna ett videopaket med filmklipp och elevmaterial för årskurserna 3–6. Teman för de fyra videorna är alkohol, energidrycker, skärmtid och grupptryck.

TALA OM RUSMEDEL Nu får ni tänka på vad ni tycker om vuxna som druckit alkohol inför inspelningen, säger Koffe då han värmer upp inför inspelningen med Lizette, Zelina, Sebastian och Wilmer.
Snart startar kameran i Malax sockenstuga, som är en ungdomsgård.
Det är mycket som ska klaffa på en filminspelning. Koffe håller i trådarna då ungdomarna ska diskutera grupptryck, tobak och snus och energidrycker. Kristoffer Nykopp är ungdomsledare i Malax, känd tv-profil och utsedd till årets drogförebyggare 2018.
Hörs mikrofonen? Är bildvinkeln rätt eller ska vi flytta till soffan?
– Nu kan vi börja, säger Maria Erikslund som är inspelningsledare.

Bakom kameran står John Råholm, som även klipper videorna och Anders Englund sköter ljudet.
– Det här var nog en intensiv och annorlunda dag, tycker Wilmer och Sebastian då vi möts efter inspelningen.
– Vi har verkligen pratat om intressanta saker, tycker Lizette och Zelina.
Lizette Damsten går i åk 8, Zelina Björkblom i åk 5, Sebastian Wikström och Wilmer Höstman i åk 6 och bor i Malax.
Ungdomarna har förstått hur mycket arbete det kan vara för att göra ett kort filmklipp.
– Ibland går det på en tagning och ibland måste vi ta om många gånger, det var jobbigt, säger Zelina.
– Jag har verkligen lärt mig mycket om rusmedel och det har varit kul att prata om grupptryck, säger Lizette.
– Det har varit skönt att inse att det inte bara är man själv som går runt och funderar på frågor om tobak och alkohol, säger Sebastian.
– Jag tror att då jag ser de här filmerna som ska visas i skolorna kommer jag att lära mig själv – det blir ju lite konstigt, säger Wilmer.
– Jo, hjälp, jag kommer ju att gå på sexan då, säger Zelina. Lite pinsamt.
– Det svåra är att vara tyst, hålla god min och inte äta för mycket chips.
– Jag trodde inte att kameramännen kunde vara så kul, säger Wilmer.

Tycker ni att det pratas tillräckligt om rusmedelsfrågor i skolan?
– Nej vi pratar nog men inte i alla ämnen, mest i hälsokunskap och omgivningslära, säger Wilmer och Sebastian.
Ungdomarna tycker att man kunde prata mera om grupptryck och hur man tackar nej till rusmedel i skolan. Det skulle till exempel kunna vara dramatisering så att man på riktigt säger det högt.
Ungdomarna tycker också att man absolut borde prata om tobak och grupptryck tidigare i lågstadiet, nu börjar man alldeles för sent.
Många rykten om snus och olika rusmedel cirkulerar via sociala medier som ungdomar följer. De tycker att man borde få ta reda på fakta i skolan och veta om det man hört och läst stämmer.
Vad tar ni med er efter dagens inspelning och diskussion?
– Jag har lärt mig att så många faktiskt inte dricker alkohol och att man borde ta död på myten att alla dricker, säger Lizette.
– Rusmedel är läskigt och man är rädd för det och alla biverkningar man kan få, tycker Zelina.
– Snus är accepterat av de flesta. Man ser det inte och det är lätt att dölja, därför finns det i högstadiet, tror killarna.
Ungdomarna hoppas verkligen att eleverna får tid att prata om de här frågorna i klassen och att videon ska vara kul inspiration.
– Om alla får ha en lärare som Koffe så blir det intressant. Så borde alla vuxna vara, att man vågar fråga och prata om allt både snus, om att dricka och andra rusmedel, hälsar Lizette, Zelina, Wilmer och Sebastian.

Text: Susan Sandberg-Ek
Foto: Annika Granfors-Loo

Dela