Energisk av energidryck, eller?

Svar på frågor om energidrycker

Pigg av energidryck?
Ellen och Emil känner sig lite låga på energi när de kommer hem från skolan. För att bli piggare dricker Ellen en energidryck, medan Emil gör en blåbärs- och banansmoothie åt sig.
Hur tror du Ellens och Emils energinivåer skiljer sig åt under resten av eftermiddagen?

Vad är energidrycker?
Energidrycker är söta läskedrycker som är framtagna för att motverka trötthet. De innehåller koffein och andra ämnen med uppiggande effekter. Energidryckerna kommer ursprungligen från Japan men används numera över hela världen.
Det händer att man förväxlar energidrycker med sportdrycker, men sportdrycker är något annat. Sportdrycker innehåller olika mineraler och är gjorda för att återställa kroppens vätskebalans och saltbalans då man har tränat.

Får barn använda energidrycker?
Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar att man inte dricker energidrycker om man är under 15 år. Den viktigaste orsaken är att barn är känsligare för koffein än vuxna och riskerna för skadeverkningar är större.

Hur vanligt är det att man dricker energidrycker?
Ungefär elva procent av pojkarna och fem procent av flickorna i årskurs 8–9 dricker energidrycker tre till fem gånger i veckan, visar undersökningen Hälsa i skolan. Bland dem som är yngre än så är det mindre vanligt att man dricker energidrycker.

Varför blir man först pigg, men sedan trött av energidrycker?
Både koffein och socker har en tillfälligt uppiggande effekt. Koffein motverkar trötthet för någon timme. Tillsatt socker får blodsockret att stiga snabbt och då känner man sig piggare. Men efter en stund sjunker blodsockernivån igen, och då kan man känna sig trött. Att blodsockret åker upp och ner som en berg- och dalbana känns inte bra i kroppen.
För att få mer varaktig energi lönar det sig att välja mat och dryck som får blodsockret att hållas på en jämnare nivå. Till exempel bär, frukt och fullkornsprodukter ger kroppen och hjärnan bra energi.

Vilka ämnen finns i energidrycker? Vilka risker finns det med dem?

Koffein är ett tillfälligt uppiggande ämne som tillsätts i energidrycker. Människor har länge använt växtdelar som innehåller koffein. Kaffebönor, kakaobönor, teblad och kolanötter hör till de mest kända. Hos barn kan koffein redan i ganska små mängder orsaka hjärtklappning och darrningar. Energidrycker kan innehålla nästan lika mycket koffein som kaffe och mer än dubbelt så mycket koffein som koladrycker.

Guarana finns ofta i energidrycker, eftersom ämnet sägs stimulera hjärnan och höja prestations-förmågan. Guarana innehåller bland annat koffein. Vilken inverkan eller vilka hälsorisker de andra beståndsdelarna av guarana har är man inte säker på.

Socker finns i stora mängder i energidrycker, liksom i läsk. En halvliters flaska energidryck kan innehålla över 20 sockerbitar. Sockret ger energi i form av kolhydrater, men innehåller inga vitaminer, mineraler eller fibrer som kroppen behöver. Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Däremot ökar risken för övervikt och diabetes om man använder stora mängder tillsatt socker.

Taurin får man naturligt i sig via bland annat kött och fisk, men i energidrycker finns det betydligt högre halter. Taurin påverkar hjärnan på olika sätt. Forskning visar att taurin i de mängder som finns i hälsodrycker inte är någon hälsofara.

Ett annat uppiggande ämne som man får i sig i stora mängder genom energidrycker är glukuronolakton, men det finns inga tecken på att det skulle vara hälsofarligt.
Utöver de uppiggande ämnena innehåller energidrycker ofta olika vitaminer. B-vitamin är den vanligaste, och den tillsätts i stora doser. Det verkar inte vara skadligt att få i sig för mycket B-vitaminer, men man vet inte ännu hur ett långvarigt överintag påverkar hälsan.

Källor: Livsmedelsverket. (2018).Energidrycker.
THL. (2020). Energiajuomat.
Ohlsson, M. & Selin, M. (2015) Energidryck.

Text: Mikaela Hermans
Bild: Dreamstime

Dela