Eosfrågan: Min syster snusar vitt snus och säger att det inte är så farligt

Illustration: Terese Bast

Hej!
Jag är en tjej i femman som är orolig över att min storasyster på 15 år snusar vitt snus. Hon säger att det inte är lika farligt som vanligt snus. Jag skulle vilja att hon slutar snusa. Hur ska jag göra?
Alva, 11 år

Hej Alva!
För det första vill jag säga till dig att det är en bra egenskap du har då du är orolig över din systers hälsa, det visar att du bryr dig om andra. Du skulle kunna börja med att berätta att du är orolig för henne. Vitt snus har blivit allt populärare bland ungdomar. Eftersom vitt snus blivit smaksatt med smaker som frukt och mint kan det göra att unga lockas att prova. Vitt snus marknadsförs ofta som ”tobaksfritt” trots att det innehåller höga doser nikotin som framställs av tobak.

Ett barn blir beroende av nikotin snabbare än vad en vuxen blir. Nikotin är ett av de mest beroendeframkallande ämnen som finns.

Nikotin gör bland annat att våra blodkärl drar ihop sig och blodtrycket ökar vilket inte är bra för hjärtat och hjärnan. Sen påverkar också snuset vårt tandkött på ett negativt sätt.

Nu känner jag inte till ifall din syster håller på med någon idrott. Snus sänker prestationsförmågan och uthålligheten när man idrottar blir sämre och styrkan avtar. Detta kan vara fakta du kan välja att också berätta för henne.

Det innebär alltså stora hälsovinster att avstå från alla produkter som innehåller nikotin – oavsett förpackning, reklam eller smak.

Om du känner dig osäker på att prata med henne ensam så kan du be någon vuxen i din närhet om hjälp. Kanske en förälder eller någon annan vuxen du litar på. Då kan den vuxna hjälpa dig att berätta om din oro för din syster. Lycka till!

Sonja Nyback
Verksamhetsledare
Nykterhetsförbundet hälsa & trafik

Dela