Varför tar Jukka Isojoki en vit januari?

Radiorösten och programledaren Jukka Isojoki har antagit vår utmaning och tänker satsa på en vit januari i 2022. Vi ställde några frågor till honom kring hans förväntningar på att avstå från alkohol i en månads tid och vad han önskar sig av det nya året.

Vad brukar januari månad innehålla och innebära för dig?

 December månad är ganska full med fester, kalas och choklad så i januari brukar jag längta efter att sköta om min hälsa, leva sundare och motionera mera. Efter nyår känns det nog alltid skönt med nystart.

När du ska avstå från alkohol i en månads tid hur svårt känns det?

 Jag har ett okomplicerat förhållande till alkohol och dricker ganska sällan. Visst dricker jag nåt glas ibland, men helst inte i stora mängder. En riktigt illa baksmälla kostar så mycket i ork och energi att jag helt enkelt inte tycker det är värt priset. På jobbet vill jag vara energisk och skärpt, inte hängig och illamående. Jag gör bandningar och sändningar nästan dagligen och det går inte att gör jobbet på 100 procent om man har druckit kvällen innan. Med tanke på mina levnadsvanor och dryckesvanor blir det inte så svårt för mig att ta en vit månad.

Vilka tillfällen tror du att det under januari kommer att vara svårast att undvika alkohol?

 Jag gissar att det svåraste tillfället för mig skulle kunna vara ifall jag går på fest eller bjudning hemma hos nån kompis och det serveras alkohol. På barer rör jag mig så sällan numera och dessutom är ju allting stängt nu i år på grund av. Coronan.

Har du tips till andra som vill ta en vit januari hur de kan hantera situationer där de bjuds på alkohol?

 Själv brukar jag vara ärlig och säga att jag inte har lust att dricka. För de flesta vuxna brukar det räcka som förklaring, men om man behöver ursäkter så finns det flera; man kan säga att man måste jobba nästa dag, att man kör bil, att man varit sjuk och inte känner sig helt pigg än, att man äter antibiotika… I år är det extra lätt att vara alkoholfri då läget är som det är med pandemin. Om man ska hitta nåt bra med Coronan, så är det att det finns färre tillfällen där det dricks alkohol.

Har du planer för aktiviteter eller nya vanor som du tänker du ta dig an i januari?

 Jag tänker gå mycket! Det bästa sättet för mig att må bra och koppla bort från jobbet är att gå ut på en lång promenad. När jag vandrar så går jag inte den vanliga strandpromenaden för att få fin utsikt. Jag vill gå i raskt tempo och ostört, och då brukar jag ta mig ut till nåt udda industriområde där jag får vandra en längre rutt utan att stanna. På en timme hinner jag gå ca 6 kilometer. I början då man ska komma igång med den här promenad rutinen, känns det trögt att få iväg sig ut genom dörren, men när man lyckats tvinga sig ut 3-4 gånger, så blir det lättare och man hooked av hur skönt det känns.

Förutom promenader så är jag intresserad av att testa på Padel nästa år och eventuellt börja spela det. Det verkar som en rolig ny sportgren som skulle passa mig.  

Jukka Isojoki, radioredaktör på YLE.

Vill du också ta en paus från alkoholen, satsa på din hälsa när det nya året sätter igång? Kom med i vår utmaning! Vit Januari kampanjen är öppen för alla över 18 år fram till den 31 januari.

Du kan registrera dig gratis på www.nykter.fi och delta i utlottningen av två stycken 100 euros presentkort till S-gruppens affärer och restauranger.

Vit januari 2022
Klicka på Vit Januari märket för att komma till anmälningssidan.

Dela