Kul på skärm

Alla har olika skärmtid och det är helt okej!

Betha och Melea spelar mest Roblox, Minecraft eller Toca Boca och chattar med kompisar.

Melea, Rocky, Albin och Betha har inget problem med att leva ett liv både med skärmar och utan. De hoppar lätt mellan lek på gården och spelvärlden på skärmen eller chatten med kompisar.

– Det är nog vuxna som tycker det är ett större problem, säger Albin och Rocky.
Melea och Betha spelar inte så mycket men de kollar sociala medier och chatten mera. De vill gärna ha med telefonen men kan lätt vara utan den.
All fyra tycker att det är vuxna som har svårare att vara utan sina skärmar och oftast fuskar mer än barnen med sin skärmtid.
– Ja eller de har ju ingen skärmtid men borde absolut ha, tycker allihopa.
– Vi lär oss både engelska, strategi och planering och att hantera olika program då vi spelar, säger killarna.
– Ja och man lär sig hur man ska skriva med varandra på skärm och hur man bygger och planerar olika världar, säger Betha och Melea.
Skärmtiden har alla bra koll på fast de har olika regler i varje hem. Betha har en timme skärmtid per dag medan Melea har fri användning mellan klockan 8 på morgonen och 20 på kvällen. Att alla har olika regler förstår de.
– Det beror på föräldrarnas åsikt.
– Jag får spela mycket men bara spel som vi kommit överens om med pappa, säger Albin.
– Jag har begränsad tid på vardagarna och nästan inget spel på helgerna, säger Rocky. Dessutom spelar jag fotboll och vill vara ute så det är perfekt för mig.
– Fast mera speltid vill man ju alltid ha, ja det tycker alla fyra och skrattar.
Lite bråk om skärmtid uppstår då och då och en del smygtid kan man få till om man är smart, men vi avslöjar inte allt här.

Albin spelar mest Fortnite, RaceLegue eller Minecraft.
Rocky spelar mest Splitgate, Fortnite, RaceLeague eller Minecraft.


Borde man då träna på att hålla skärmfri tid?
– Ja, det brukar jag göra, säger Melea. Men det är lätt att jag tar telefonen genast då det är lite tråkigt.
Betha säger att det är bättre om telefonen är i köket så att föräldrarna har koll. Killarna har speltid och då den tar slut så är det så.
Egentligen verkar det som om vuxna har svårare att vara utan telefonen helt. De skyller på jobbet eller att de väntar på något samtal, säger barnen.
Albins familj brukar spela brädspel tillsammans. Det är kul för hela familjen, Rockys familj brukar vara ute och sporta eller fara till simhallen. Meleas familj brukar också vara ute eller ute och äta tillsammans. Bethas familj brukar skida och skrinna eller laga mat och se på film. Alla gillar att göra saker med sin familj och sen är det ju skolan och alla fritidsintressen, så mycket skärmtid finns inte.
– Kanske det varit mera skärm nu under coronatiden, säger Betha.
Melea säger att det blir så för henne då hennes äldre systrar vägrar leka med henne. Men då leker hon med hunden Velma.
Hur blir det i framtiden?
I framtiden kommer vi att ha mera artificiell intelligens och vara i virtuella världar, funderar gänget. Då kanske skärmarna är inopererade i kroppen.
Hur man skriver och pratar på nätet har de pratat om både i skolan och hemma och om det är något konstigt så vet de att de ska säga till åt en vuxen eller föräldrarna.
– Ibland pratar jag engelska med okända spelare men det handlar nästan alltid om spelet. Det är ändå roligast att spela och prata med kompisar man känner, säger Albin.
Nu just känner Melea, Rocky, Albin och Betha att de har bra balans mellan skärmfri tid och spelvärlden.
De tänker också att de får börja bestämma mera om hur de gör då de blir äldre. Att vara med kompisar och chilla är nog ändå allra bäst.

Text: Susan Sandberg-Ek
Spelfoton: privata

Dela