Liam gör cool doodlekonst

Liam Lindfors har sin studio i allrummet på övre våningen. – Här är det bra ljus och jag får bre ut mig med mina färger.

Liam Lindfors fångar upp idéer på nätet och gillar kända figurer från serievärlden. Han föll för doodlekonst då han tittade på youtube. Och nu gör han sina egna tavlor.

– Jag följer andra doodlekonstnärer och får inspiration av dem.

Doodlekonst är en blandning av klotter, graf­fiti och grafisk stil och är något som ligger i tiden. Kända figurer och symboler får färg och fart i ett nytt sammanhang. Att färg­lägga små mönster och figurer är ett sätt att koppla av och göra något kreativt. I dag ser vi doodlekonst på kläder, i reklam och inredning och i medier och gatukonst.

Doodla = klottra

– Mitt rum var fullt av tavlor så min mamma föreslog att jag skulle göra ett test och försöka sälja dem på sön­dagsloppis på Vasa torg, berättar Liam Lindfors som är 13 år och bor i Vasa.

– Intresset var överras­kande och tavlorna gick åt i ett nafs.

– Det var otroligt kul att så många kom fram och var intresserade. Det var många ungdomar som köpte tav­lorna då de inte är så dyra och de gillar humorn och färgerna, säger Liam.

Liams små figurer kommer helt automatiskt då han sätter sig ner. Hjärtan, pengar och smaragder är doodlar som återkommer.

– Nu har jag gjort en serie pokémonfigurer, som många önskat, säger Liam. Folk vill ha saker de känner igen.Liams konst är färggrann och det är viktigt. Han jobbar med färgcirkeln och kontrastfärger. Till exempel rosa och gult.

– Jag skissar alltid först och sen tänker jag ut huvud­färgerna och börjar med bakgrunden.

Liam gör tavlorna snabbt. Det tar 4-6 timmar för en medelstor tavla. Han hittar inspiration från Youtube och framför allt doodlear­tisten Vexx.

Liam gör också jobb på beställning, hittills har han gjort ungefär 20 stycken.

– Jag har 12 beställningar på kö. Många önskar tavlor med djurmotiv.

Hur är det med kompi­sarna, de har väl märkt att du synts i media?

– De har inte sagt något extra, men nu när vi tryckte upp en huvtröja, med en bild jag gjort, var det många i skolan som gillade den.

– Min dröm är att hålla på med konst i framtiden. Det är många branscher som behöver illustratörer och folk som kan teckna och gillar färg och budskap. Liam berättar att han brukar göra en hel tavla med små doodles varje halvår. Då ser han hur han utveck­lats och vilka nya symboler och uttryck och färger som dyker upp.

Liam använder skilda Poscapennor som är en sorts målarfärgspennor med täckande stark färg.

Hinner du med andra fri­tidsintressen?

– Jo, jag brukar spela kon­solspel, simma och vara med familjen, säger Liam.

Vad är det som gör att du brinner för att måla så mycket?

– Jag gillar att det ser coolt ut och det är roligt att se slutresultatet. Då får jag en massa idéer och jobbar snabbt. Det är roligt att jobba med egna idéer men lika roligt att ta någons beställning och göra den i min egen stil. Då är jag verk­ligen noggrann och orkar göra förbättringar som jag inte annars fixar.

Liam tycker också att det är okej att misslyckas.

– Då måste man tänka om och då får man nya idéer och får träna mer.

– Målande är verkligen en viktig del av mitt liv. Så kan en hobby lätt bli om man hittar rätt.

Text och foto:
Susan Sandberg-Ek

Dela