”Man kan ju inte ta bort mammas depression”

Illustration: Terese Bast

En 11-årig Eosläsare berättar om hur det är att vara barn till en mamma som har depression. Det finns ungefär 4–6 elever på varje klass som har en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk. Intervjun för Eos görs anonymt med en 11-åringen. Hen är med i Min stig som är föreningen Bensows stödgrupp för barn och unga.

Intervjun för Eos görs anonymt med en 11-åring. Hen är med i Min stig-gruppen som är föreningen Bensows stödgrupp för barn och unga.

Vill du berätta lite om din familj?
– I lägenheten som jag bor i med min mamma bor också min storasyster och så har jag två katter. Pappa bor i ett annat hus. Jag har också en stödfamilj som jag är hos ibland.

Vem i din familj är sjuk?
– Min mamma. Hon har depression.

Vad tycker du om att göra på din fritid?
– Jag brukar mest ibland fara ut och gunga. Om jag är med min kompis så brukar vi fara till skogen. Annars är jag ofta inne och brukar se på Youtube eller något sådant. Jag har också hobbyn som jag far på ganska ofta, tre dagar i veckan.

Hur ser vardagen ut i din familj?
– På morgonen brukar min mamma sova lite längre, men hon brukar vakna efter en stund. Hon har många alarm. Jag sköter ofta om mig själv på morgnarna. Jag brukar vakna, gå och tvätta tänderna och sedan fara till skolan med en kompis. Ibland har min mommo kört mig till skolan. Efter skolan brukar jag komma hem och ta det lugnt en stund, för jag har ganska lång väg egentligen. Sedan brukar jag hitta på saker som jag vill göra. Mamma är ganska ofta hemma när jag kommer hem. Hon är sjukledig och jobbar inte. Ibland gör vi något tillsammans med mamma då jag kommer hem, men inte hela tiden. Vi möts mest då det är mat, för vi försöker att alla äter tillsammans. Jag, min storasyster eller mamma brukar laga maten. Jag tycker om att baka, så jag bakar ofta efterrätten då vi har det.

Hur påverkas din vardag av att mamma är sjuk?
Jag brukar städa och mata katterna hemma och ibland skickar mamma mig till butiken. Det känns helt okej att hjälpa till hemma. Jag har blivit van med det, för det har skett ganska länge. Vi har också familjearbetare som kommer och hälsar på ungefär två gånger i månaden för att hjälpa oss.
Jag tycker om att vara ute, till exempel i skogen. Det är en trygg plats för mig, men jag känner mig nog trygg hemma också.

Vet dina kompisar om att din mamma har depression?
– Några av dem.

Skulle du vilja att kompisarna skulle hjälpa dig på något sätt?
– Jag vet inte vad de skulle kunna göra. Jag har det ändå ganska bra där hemma.

Hur skulle vuxna kunna hjälpa dig?
– Jag vet inte riktigt, för man kan inte bara ta bort mammas depression eller något sådant. Annars så är jag ganska aktiv, gör sådant som får mig att må bra och klarar mig nog. Min stödfamilj hjälper mig i vardagen till exempel med att köra mig till mina hobbyn.

Tycker du att man borde prata mera om barn som har en förälder som har missbruk eller psykisk ohälsa så där i allmänhet?
– Ja, jag tycker nog det. Man kunde prata om hur föräldrar kan bli annorlunda när de dricker, att de kanske kan bli arga eller så, förklara vad det är och göra roliga saker, så att man inte behöver vara rädd mera. I skolan har vi inte talat om missbruk och psykisk ohälsa nu, utan vi håller på med annat.

I de flesta klasser finns det flera elever som har en förälder som missbrukar eller är psykiskt sjuk. Tycker du att skolan borde ordna kamratstödsgrupper för barn med föräldrar som är sjuka?
– De borde sätta reklam om till exempel Min stig, så att människor kan se och sedan om de har någon som förälder som dricker eller har psykisk ohälsa, så kan de anmäla sig.

Om du skulle veta att någon klasskompis också har en förälder som är sjuk, så vad skulle du hälsa en sådan kompis?
– Det här har vi gått igenom en gång i skolan när vi hade samhällslära. Man skulle kunna fara ut med den, kunna leka med den mycket, ta med den så att den känner sig säker och man kan prata om olika saker. Man kan försöka göra så att den kan få ha roligt och inte behöva tänka på hur det är hemma. Jag lever ett bra liv, så jag skulle kunna ge andra som har en sjuk förälder olika tips och idéer om vad man kan göra för att må bättre bland det där. Det är viktigt att göra sådant som man tycker om och tänka på bra saker.

Skulle du rekommendera Min stig till någon kompis?
– Jo. Det är roligt med olika program och man brukar prata lite om hur det är med föräldern också. Sommarlägren skulle jag också kunna tipsa en kompis om. Då skulle den säkert märka att det här är ju ganska bra och det är bra grupp och så.

Intervjun gjordes anonymt av personalen vid Stiftelsen Bensows förebyggande barnskyddsverksamhet

Viktigt att veta

  • Du är inte ensam – det finns ungefär 4–6 elever i varje klass som har en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk.
  • Psykisk ohälsa och missbruk är sjukdomar som kan drabba vem som helst.
  • Det är aldrig barnets fel.
  • Man får prata om det.
  • Barn har rätt till hjälp och stöd.
  • Du har rätt att må bra, även om din förälder mår dåligt.
Dela