Över 70 ivriga motionärer samlade pengar för start av Ninniverksamhet i Vörå i välgörenhetsloppet Spring fyr demde ong!

Text: Susan Sandberg-Ek Foto: Lilian Westerlund och Susan Sandberg-Ek

– Det här är ett bra sätt att stöda ungdomar och samtidigt inspirera till rörelseglädje, säger Jenny Julin som deltar i loppet med barnen Albin och Edvin Julin.

Albin och Edvin värmer upp genom att klättra och hoppa på ett staket. De tycker att det ska bli spännande att springa.

Har ni tränat inför loppet?

– Jo vi har lekt, tränat friidrott, simmat och hoppat studsmatta, säger Albin och Edvin Julin.

– Vi har också en strategi att komma före pappa som springer 6,5 km. Vi tror att vi vinner honom då vi springer 3 km.

– Jag jobbar med ungdomar i kommunen och vet att Ninni-verksamheten verkligen behövs, säger Jenny Julin. Dessutom vill jag peppa för rörelseglädje för alla och för mina barn.

Välgörenhetsloppet ”Spring fyr demde ong!” samlade över 70 entusiastiska motionärer vid Vörå skidcentrum. De insamlade pengarna används för start av Ninnigruppsverksamhet för barn och unga i Vörå. Ninnigrupperna stöder barn och unga som har föräldrar med beroendesjukdom eller psykisk ohälsa.

Speaker Anders Vestergård höjer stämningen då han intervjuar motionärer och arrangörer inför start. Snart är det dags för uppvärmning.

Adam, Ted och Elin Nordling och Tuva Jansson och Carina Backman väntar ivrigt på att uppvärmningen ska börja. Elin Nordling ska leda uppvärmningen.

– Det är inte svårt att få i gång det här glada gänget. Hoppas att regnet håller upp.

– Vi har tränat på gym, spelat fotboll och hoppat studsmatta så vi är taggade för att springa, säger Adam, Ted och Tuva.

– Jag tycker att det är extra kul med löpjippo med ett bra mål att samla in pengar för Ninnibarnen. Det är lätt att ställa upp, säger Carina Backman, mormor till barnen.

– Det är roligt då vi alla motionerar tillsammans, säger Elin Nordling. Det ger ett mervärde att vi gör något för de unga i kommunen. Många unga går under radarn och det behövs stöd på många olika sätt.

– Vi hoppas att det blir en återkommande tradition, säger Carina och Elin.

Speaker Anders Vestergårds humoristiska kommentarer höjer stämningen och han ställer finurliga frågor till deltagarna som spurtar i mål. Saft, banan och chips går åt då rundan är avklarad. Både professionella och motionärer droppar in och får svara på frågor om löpbanan och om chips eller banan är bättre? Vestergård undrar om man verkligen ska ha shortsen över springkalsongerna och piggar upp en mormor som han tror är mamma. Publiken får dra på smilbandet åt kommentarerna.

Alf Wiklund fritidssekreterare i Vörå hoppas att evenemanget får en fortsättning och tackar alla motionärer och arrangörer som ställt upp.

Eva Asplund och Anette Rönnlund-Nygård tackar för engagemanget för Ninniverksamheten. USM (Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård r.f) kommer att sparka i gång Ninniverksamheten i höst i Vörå.

– Så härlig stämning och så roligt att prata med alla och se att många vill ställa upp, säger Anette Rönnlund-Nygård då Anders Vestergård går runt och intervjuar arrangörerna.

– Det blev precis så fint som vi tänkt, nästan bättre och stämningen vid starten var härlig, säger Sonja Nyback verksamhetsledare vid NHT (Nykterhetsförbundet Hälsa & trafik) som är medarrangör i loppet. Samarbeten och förebyggande verksamhet i kommuner är vår hjärtesak.

Vörå kommun, USM, Vörå IF och Nykterhetsförbundet har tillsammans stått för arrangemanget kring välgörenhetsloppet.

Vi vill samtidigt också tacka sponsorerna Wasaline, KPO, Dermoshop, Halpa-Halli, Norrvalla utbildning, S-market i Vörå och K-market i Vörå.

Hur gick det för pojkarna Julin vann de pappa?

Så klart hann de spurta i mål och njuta av både saft, banan och chips före pappa spurtade in.

– Jag är nog trött men det var roligt, säger Edvin.

– Jag sprang superhårt och det var bra bana, tycker Albin.

Dela