Roliga aktiviteter är bättre än snus

Finland siktar på att bli ett nikotinfritt land från och med 2030. Det är ett positivt initiativ för att förbättra befolkningens hälsa. Allt färre finländare röker, men i stället har användningen av andra typer av nikotinprodukter, som snus och e-cigarretter
(eller vapes) ökat.

Eleverna Aron Dahlbacka, Filip Koskinen, Mikael Sirén och Saga Seppänen i årskurs fem i Vindängens skola i Esbo har diskuterat kring användningen av nikotinprodukter. Alla håller med om att de är skadliga för hälsan.
– Lungorna kan ta skada och det kan leda till lungcancer, säger Saga.
– Det är nikotinet som gör det beroendeframkallande, säger Aron.

Några av eleverna har läst om att Finland försöker minska användning en av nikotinprodukter, speciellt snus. De berättar att det är just snus, men också vapes de ser folk använda allra mest.

– Det är bra att Finland vill minska på användningen, säger Mikael.
Även om man själv inte röker, snusar eller vapear kan man drabbas av andras användning. Passiv rökning är ett exempel på det här. När någon röker andas personen inte själv in all giftig rök utan också personerna runt omkring får i sig de giftiga ämnena fast de inte själva röker.

– När jag går förbi någon som röker vill jag nästan hålla andan för luften är så hemsk, berättar Saga.
– Jag brukar undvika röken för jag vill inte själv andas in den, säger Mikael.

Vuxna uppmanar ofta andra att inte röka eller snusa fastän de kanske själva gör det. Det kan kännas dumt att de inte följer sina egna råd. Borde man inte leva som man lär?
– Vår fotbollstränare röker, berättar Filip och Mikael.

Aron och Saga har ändå förståelse för vuxna som vill uppmana andra att inte använda nikotinprodukter.
– De vill inte att man ska göra samma misstag som de, säger Aron.
– Det är lättare att sluta om man inte börjar, förklarar Saga.

Det är inte ovanligt att man någon gång i livet blir erbjuden någon slags nikotinprodukt. Då är det viktigt att på förhand fundera hur man ska hantera en sådan situation.
– Jag har blivit erbjuden vape, men jag tog inte emot det, berättar Filip.
– Jag skulle säga nej och springa i väg, säger Saga.
– Jag skulle tacka nej och också ifrågasätta kompisen, säger Aron.

Nikotinprodukter är beroendeframkallande och det kan vara svårt att sluta när man väl har börjat. Det är en vana som negativt påverkar både hälsan och plånboken. Att må bra och sätta sina pengar på roliga aktiviteter kommer alltid kännas bättre än ett bloss eller en snusprilla.

Text och foto: Sofie Braxén

Dela