Sober klubb öppnar i Helsingfors

Illustration: Roman Dekan | Dreamstime.com

Brukar du bli stoppad i dörren till nattklubben för att du är berusad? Det blir det nya normala på nystartad klubb i Helsingfors där man festar utan rusmedel.

På Sober Furious-klubb kommer man frenetiskt festa och dansa nyktert. I baren kan besökarna hämta alkoholfria drinkar. Klubben öppnar i slutet av mars rapporterar Helsingin Sanomat.

”Sådana här klubbar har startat åtminstone USA och England men så vitt vi vet är det här den första i Finland”, säger Laura Wathén till HS.

I Stockholm öppnade nattklubben Sober hösten 2014 och samlade över 800 nyktra gäster första kvällen. Nykterhetsrörelsen i Sverige har också haft sobra klubbar redan för över tio år sedan.

Laura Wathén startar klubben tillsammans med vännen Katri Ylinen. De säger att de båda tycker om att festa utan alkohol.

Bakom klubben står Wathéns och Ylinens satsning i social medier som går under benämningen Darravapaa. Det finns även en podcast på finskspråkiga Yles Areena med namnet Darravapaana.

”Vi vill själva lyssna på vår favoritmusik och dricka goda mocktails där andra är nyktra.”

”Jag tycker att det är ett kul initiativ och fint att någon vill satsa på det alkoholfria utbudet. Det här känns som en naturlig följd av nya trender”, säger Tomas Lundqvist kommunikatör vid Nykterhetsförbundet hälsa och trafik.

Dela