Sociala medier är roligt för det mesta

Borgåelever

Många av oss lägger flera timmar av vår fritid varje dag på sociala medier. Det finns oändligt med underhållning, du kan själv skapa innehåll och det är lätt att hålla kontakten med vänner. Det finns helt enkelt något för alla.

Men sociala medier har också en baksida. Eftersom internet är svårt att reglera finns där nästan vad som helst, vilket inte alltid är positivt. När man råkar se något obehagligt är det inte konstigt om man får en dålig känsla.

Ellen, Oliver, Luke, Erik och Fanni från Strömborgska skolan i Borgå använder bland annat Youtube, Tiktok och Snapchat. Oftast är det roligt med sociala medier, men ibland möts man av opassande innehåll.
– På Tiktok kan det komma videon som inte är menade för alla att se, fast det ska vara en app för alla, säger Erik.

– På Youtube Shorts kan det komma upp vad som helst. Också sånt man inte ville se, som till exempel nakna människor, berättar Luke.

– Min yngre syster är lättskrämd, så vi laddade ner Youtube Kids åt henne i stället, säger Fanni.
När man rör sig mycket på nätet är det bra att veta hur man ska tänka för att undgå jobbiga situationer.

– Du ska inte lita på allt du ser eller läser, säger Fanni.
– Tänk efter före du klickar på något som verkar för bra för att vara sant, säger Luke.

Oliver, Erik och Fanni har alla någon gång haft svårt att sova efter något de tittat på. I dag är de alla bättre på att skippa videon som känns för skrämmande.

Som tur är har vi också mycket nytta av sociala medier, inte bara för ren underhållning, vi kan lära oss en massa.

– Jag lär mig jättemycket intressant när jag kollar på Youtubevideon. I går lärde jag mig om hur drömmar fungerar, säger Oliver.

Luke och Fanni berättar att engelskan i skolan känns lättare för att de lärt sig så mycket av att titta på engelskspråkiga videon på fritiden.

– Min lillebror som bara är fem år har redan börjat lära sig engelska, berättar Ellen.
– Jag tittar mest på engelska videon för det finns mycket mera av dem, säger Erik.

Sociala medier ska inte kännas jobbiga eller få dig att må dåligt, alla har rätt att trivas på nätet. Om det uppstår problem kan du alltid vända dig till en vuxen för hjälp, men så länge det känns roligt är det bara att fortsätta.

Text och foto: Sofie Braxén

Dela