Upptäck naturen tillsammans

Nea Törnwall, Projektledare för Naturkraft, Folkhälsan

Vad brukar du göra ute i naturen? Det är alltid lika viktigt att ta hand om sin egen hälsa och sitt välbefinnande. Det betyder att du mår bra, blir glad och har en bra känsla i kroppen då du gör saker som du tycker om. Nu när våren är här finns det oändligt med möjligheter till upptäckter och roligheter du kan göra tillsammans med andra i naturen.
Ta med dig hela familjen på naturäventyr. Packa med matsäck och ge er ut på en spännande skogsutflykt där roliga och inspirerande uppdrag väntar! Ta också vara på din närmiljö och hitta på en rolig naturparkourbana på din bakgård.
Naturen är till för oss alla!

Naturstig med alla sinnen
Planera en naturstig med hela familjen!
Känn på olika ytor, lukta på naturmaterial, lyssna, titta på färger och former i naturen och smaka på harsyra och andra säkra växter.

Ät utomhus
Packa med en matsäck och njut av mellanmål eller kvällsmål utomhus. Maten smakar härligt i skog och mark.

Skogsgym
Hitta en passlig plats där du kan göra armhävningar mot en trädstam, stiga upp och ner på en sten eller stubbe, göra olika balansövningar och avsluta med tänjningar mot en trädstam.

Gå barfota
Gör en barfotastig där ni kan gå på olika material och känna efter hur det känns under fotsulorna.

Medveten närvaro
Ta en promenad i naturen och stanna upp för att se på detaljer i din omgivning. Vilka former och färger ser du? Hur ser trädstammarna eller vattnet ut? Så här hjälper du din hjärna att släppa andra vardagliga tankar och rikta din uppmärksamhet mot naturen.

Här hittar du mera inspiration!
På folkhalsan.fi/naturkraft hittar du stödmaterial för varierande typer av naturaktiviteter. Där finns olika sagostigar för alla säsonger att printa ut. En karta till en välmående hjärna och återhämtningstips för vuxna.Mer inspiration finns på @naturfolkhalsan på instagram och facebook.

Visste du att naturen kan hjälpa oss att:
• Känna oss lugnare
• Få bättre tålamod
• Bli påhittiga
• Träna vår koncentration
• Sova längre
• Få god aptit
• Få energi och ork
• Lära oss nya saker

Dela