Alkohol – en beaktansvärd cancerrisk

pink
Foto: Cienpies Design & Communication

Världshälsoorganisationen WHO:s internationella byrå för cancerforskning, IARC, slog larm redan år 2010: Etanol och dess nedbrytningsprodukt acetaldehyd är cancerframkallande hos människan. Forskning av IARC i Europa har visat att alkohol är den andra största riskfaktorn för cancer, efter tobak.

IARC har dragit slutsatsen att det inte finns någon ”säker” alkoholkonsumtion med avseende på cancerrisk. Alla typer av alkoholdrycker kopplas till cancerrisk, oavsett kvalitet och pris. Det finns ett fastslaget orsakssamband mellan alkoholintag och utveckling av cancer i olika delar av matspjälkningskanalen och i kvinnors bröst.

Ju mer man dricker, desto större är alltså risken att utveckla cancer. Andelen cancerfall som förorsakas av måttlig alkoholkonsumtion, det vill säga två portioner eller mindre per dag, är ändå inte försumbar. Ett exempel som WHO i Europa nämner är att européernas drickande årligen förorsakar cirka 50 000 fall av bröstcancer, varav 25 procent beror på måttlig
alkoholkonsumtion.

Trots att det finns tunga vetenskapliga belägg för att alkoholförorsakad cancer är ett stort hälsoproblem, har få åtgärder hittills vidtagits i samhället. WHO i Europa framför i en färsk publikation (2020) en vädjan om bättre strategier för förebyggande. Nykterhetsförbundet hälsa och trafik omfattar WHO:s vädjan och önskar att den tas i beaktande av beslutsfattare
också i Finland.

WHO rekommenderar att man höjer skatten på alkoholdrycker, begränsar eller förbjuder reklam för alkoholdrycker, och begränsar tillgängligheten till alkohol, till exempel genom att förkorta försäljningstiderna. Enligt WHO:s beräkningar skulle man med kattehöjningar, som en första åtgärd, kunna minska alkoholkonsumtionen så att tusentals cancerfall i de europeiska länderna förhindras årligen. Sakkunniga vid Cancerförbundet har beräknat att vi i Finland skulle ha minst 1300 cancerfall färre varje år utan alkohol.

Bättre kommunikation och spridning av information är en annan central strategi för förebyggande av alkoholförorsakad cancer. Det är inte helt ovanligt att man är omedveten om att alkohol är cancerframkallande, och det är inte heller ovanligt att man tänker ”ja, men allt kan ju förorsaka cancer” eller ”det är bara storkonsumenterna som drabbas”.

Varningsetiketter på alkoholdrycker, på motsvarande sätt som på tobaksprodukter, är ett kostnadseffektivt sätt att nå onsumenterna. Varningstexter är inte ännu obligatoriska i Finland, och i den mån de används fokuserar de vanligen på risker eller förbud för gravida, chaufförer och minderåriga. För att konsumenterna ska kunna göra informerade beslut har de rätt att få information om cancerrisken och övriga hälsorisker som alkoholbruk innebär. Och för att kunna göra en helhetsbedömning skulle konsumenterna också behöva få information om ingredienser och näringsinnehåll.

För effektivt förebyggande av alkoholförorsakad cancer, och därmed förbättrad folkhälsa, krävs en helhet av åtgärder, som utöver lagstiftning inkluderar engagemang på samhällets olika nivåer och samarbete mellan olika sektorer. Goda exempel finns att hämta från det tobaksförebyggande arbetet, inom vilket Finland erhållit internationellt erkännande och ses som ett av de ledande länderna i Europa.

Mikaela Hermans
verksamhetsledare

Dela