När jag blev nykter kunde man börja lita på mig

Johan Ekroth ser sportig och glad ut. Han utstrålar hälsa, lycka och balans. När man ser honom skulle man aldrig kunna gissa vilket trasigt liv han levt eller att han varit nära att dricka ihjäl sig.  

Johan Ekroth växte upp i Botbyhöjden i Helsingfors i ett höghus precis bredvid en fotbollsplan. Han började spela fotboll redan som 2-åring och hängde som oftast med sina äldre bröder. På nyårsnatten 1980, då han var 6 år gammal, drack Johan sig berusad för första gången.

”Jag gjorde allt som de större pojkarna gjorde och det ledde till att jag tog min första fylla som en i gänget. Via det fick jag en sådan kick att jag började jaga den känslan. Det var roligt och jag såg inget fel i drickandet. Jag såg inte heller skillnaden mellan drickandet och nyktert liv då, för jag klara mig hur bra som helst i vardagen.”

Johan var social, omtyckt och en supertalang i fotboll och idrott. Han älskade fotbollen och alkoholen lika mycket. Han levde så kallat dubbelliv, tills han blev beroende av alkohol både fysiskt och psykiskt.

”Beroendet gjorde att mitt sociala liv blev mycket svårt och mitt känsloliv drabbades av drickandet. Alkoholism en känslosjukom också. För mig var det ingen skillnad om jag hade en bra eller dålig dag, jag drack ändå”

Han fortsatte drickandet i 34 år och har bakom sig ett mycket tungt missbruk. Till sist var han i så dåligt skick att han hamnade på terminalvårdsavdelningen.   

”På vägen har jag förlorat min kärlek till fotbollen, två familjer med barn och till slut, när jag inte kunde ta hand om mig själv, så förlorade jag min hälsa. Det gick för många år åt det helvetet! ”

Vändningen

Men han tillfriskande. Idag har Johan varit nykter i exakt 3086 dagar, eller 8 år 5 mån och 11 dagar. Han har varit med och utvecklat en recovery app med Helsingfors stad och kan lunta sina nyktra dagar därifrån.  

Johan är övertygad om att det var fotbollen som räddade hans liv. Som ung spelade han i juniorlandslaget och när han skulle välja rehabiliteringsmetod för att komma ur missbruket valde han att gå tillbaka till sin gamla fotbollsklubb i Botby, Östra Helsingfors, för att träna. När han stegade in i omklädningsrummet tog lagkamraterna emot honom utan vidare snack. Han var varmt välkommen tillbaka. I början var han i väldigt dåligt skick. Benen var svullna och han fick knappt på sig fotbollsskorna. Konditionen var i botten men hans motivation var det inget fel på. Nu är Johan tillbaka i fin form och spelar fotboll flera gånger i veckan.

Nykter och pålitlig

Johan har nu flera års distans till sitt drickande och ser nykterheten som ett sätt att verkligen LEVA sitt liv, på riktigt. Det nyktra livet är radikalt annat än att leva i en beroendespiral. Till ett nyktert liv hör bland annat att ta ansvar över sig själv och att vara en person att räkna med:

”Man kunde inte lita på mig när jag drack. Nuförtiden är jag pålitlig. Jag tar hänsyn till andra. Jag kan vara med mina barn. Dessutom är jag social och glad utan alkohol.”

Om alkoholkulturen i Finland

Johan står för de val han gjort i livet, men han ser också att man på samhällelig nivå kunde göra mycket mera för att förhindra missbruk. Han anser att vi behöver bli medvetna om alkoholkulturen och verkligen ifrågasätta den. Det viktigaste är att vi diskuterar hela temat, att vi jobbar hårdare på att förstå beroendesjukdomar och att vi visar våra ungdomar goda exempel. Hela attityden till alkohol borde ändras för att vi ska få en ändring till stånd. Johan ger också en känga till Finlands alkoholpolitik som bra kunde skärpas enligt honom.

Jobb för nykterhet

Johan är intresserad av förebyggande insatser och av att undervisa om beroendeproblematik. Speciellt viktigt är det för honom att jobba för att barn och unga får en bra start i livet. Han vet av egen erfarenhet hur stark effekt förebilder kan ha på unga.

”Vi visar i många situationer verkligt dåligt exempel till våra unga. Vi ger dem bilden av att det tillåtet och kul att dricka. Jag tycker vi oftare ska visa att det är okej och normalt att vara utan alkohol. Ingen ska behöva bli utanför eller mobbad för att den tackar nej.”

Johan utbildade sig till erfarenhetsexpert för att han har en stark drift att bidra till samhället. På sina uppdrag berättar han sin historia och kan på det sättet både öka förståelsen för beroendesjukdomar och sprida hopp.

Känslobedövande alkohol

Alkohol används ofta till att dämpa olika känslor som rädsla, ångest eller sorg. Johan erkänner att han i sitt liv inte vetat hur han ska hanterar sina känslor. Med hjälp av alkoholen kunde han slippa bort från dem, för en stund. Under sitt tillfrisknande tvingades han jobba hårt på sitt känsloliv.

”Jag pratar om att ha verktyg när det gäller obehagliga känslor. Det är inte lätt, för det krävs mycket jobb. Själv har jag jobbat med mina känslor och beteendet mycket. Jag utövar själviakttagelse. Via det har jag vuxit och börjat förstå mig själv och livet. Utan känslor är livet tomt.”

Johan är tacksam för det samtalsstöd han fick i början av sin nykterhet.

”Diskutera med någon. Jag råkade hitta en underbar diakonissa, när jag hade ekonomist svårt. Hon bemötte mig som den människa jag är. Det var något så otroligt starkt. Så jag började gå hos henne och prata, det kändes bra. Jag hade aldrig före det kunnat diskuterat om mig själv. Det är spännande att varje dag lära känna sig själv lite bättre.

Nyårsafton igen

Det närmar sig nyårsafton. Johan har inga speciella planer för årsskiftet.

”Jag ger inga nyårslöften. För mig är varje dag en gåva och en möjlighet, att som en nykter människa göra riktigt vanliga saker. Det är något så stort som jag aldrig ens kunnat drömma om när jag levde som beroende alkoholist. Jag har många fantastiska saker kvar i mitt liv; mina barn, barnbarn, min flickvän, vänner, jobb, min hälsa och fotboll. Allt vad jag kan göra nykter är plus för mig.”

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik samarbetar med erfarenhetsexpert Johan Ekroth i kampanjen Vit Januari 2023. Målet med vår kampanj är att höja människors motivation och nyfikenhet på att leva alkoholfritt, i alla fall under en månad.

Vi vill uppmuntra dig att i januari satsa stort på genuina människomöten, sköna motionspass och mysiga vinterkvällar.

Vill du delta i vår Vit januari kampanj och få chans att vinna 100 euros gåvokort? Anmäl dig kostnadsfritt på vår hemsida här.

Johan Ekroth är utbildad erfarenhetsexpert och jobbar inom missbrukarvården på både finska och svenska. Han erbjuder föreläsningar, besök till grupper, deltar i seminarier och paneldiskussioner. Läs mera om Johan Ekroth på hans hemsida: www.johanekroth.com

Dela