Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Vit januari

Delta i utlottningen
Anmäl ditt deltagande senast 31.1.2022

Vit januari

Med Vit januari är tanken att man skapar utrymme för hälsofrämjande och livsbejakande aktiviteter samtidigt som man pausar med alkoholen. Det kan vara givande att stanna upp och reflektera över det egna förhållandet till alkohol och fundera över när, hur och varför man dricker.

I Finland har vi en mångårig tradition av att inleda året med en vit månad. Ursprunget finns i 1940-talet då kampanjen ordnades för att visa solidaritet med soldaterna vid fronten. Sedan dess har det blivit en tradition att inleda året med en vit månad.

Med kampanjen Vit januari riktar sig Nykterhetsförbundet hälsa och trafik till alla som är nyfikna på nykterhet och vill pröva på hur det känns att välja alkoholfria alternativ under en viss tid. Vit januari öppnar för deltagare på Luciadagen den 13 december.

Varför Vit januari? 

Katja och Mikaela berättar om Vit januari.

Delta i Vit januari

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik uppmuntrar alla att delta i Vit januari, på finska Tipaton tammikuu, som ordnas nationellt av föreningarna i nätverket för rusmedelsförebyggande arbete EPT.

Delta i vår utlottning av presentkort
Om du vill stödja kampanjen kan du anmäla att du deltar och då har du även chans att vinna ett presentkort till S-gruppens affärer och restauranger. Två presentkort värda 100 euro blir utlottade. Du bör vara över 18 år för att delta.

Frivilligt kan man också donera en slant till rusmedelsförebyggande arbete för barn och unga eller köpa hem Eos väggkalender för år 2022. Läs mera längre ner på sidan.

Utmana en eller flera vänner – det är trevligt om man gör det tillsammans och peppar, stöder och inspirerar varandra. Alla är välkomna att delta, den som redan valt en rusmedelsfri livsstil kan delta och stödja vänner och andra som är nyfikna på en alkoholfri månad.

Sista dagen för deltagaranmälan är den 31 januari 2022.

LOTTNINGEN HAR GJORTS 3.2.2022 BLAND 146 DELTAGARE
Presentkorten gick till Larsmo och Korsholm. Mottagarna har redan kontaktats.

Enligt THL:s sakkunniga ger redan en månad utan alkohol positiva effekter

På längre sikt är de positiva hälsoeffekterna ännu mer markanta, och risken för en lång rad sjukdomar som kopplas till alkohol minskar.

För barns trygga uppväxt

I samband med Vit januari-kampanjen genomför Nykterhetsförbundet hälsa och trafik en insamling fristående från deltagande i kampanjen.

Den som så önskar kan donera en summa till exempel 10 eller 20 euro för den rusmedelsförebyggande verksamhet som förbundet bedriver på bred front för barn och unga.

Flera studentföreningar i Österbotten stöder insamlingen och har ett eget Vit januari-halarmärke som studerande kan få i samband med ett alkoholfritt evenemang i januari.

Du kan även köpa en eller flera Eoskalendrar och på det sättet stödja det rusmedelsförebyggande arbetet bland barn och unga. Tack för ditt stöd!

Till Eoskalendern

Varför tar Jukka Isojoki en vit januari?

Radioredaktören Jukka Isojoki tar sig an utmaningen Vit Januari. Läs mera om hans inställning till att avstå från alkohol under en månad.

Läs mer

Vit januari - Kom med! 

Katja och Mikaela berättar om Vit januari.

Sju orsaker att komma med! 

Mikaela Hermans.

Tips för dig som vill få ut mera av Vit januari

Katja Turpeinen.

Dela