Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Vit januari

Delta i utlottningen
Anmäl ditt deltagande senast 31.1.2023

Anmälningen öppnar 13.12.2022

Vit januari

Med Vit januari är tanken att man skapar utrymme för hälsofrämjande och livsbejakande aktiviteter samtidigt som man pausar med alkoholen. Det kan vara givande att stanna upp och reflektera över det egna förhållandet till alkohol och fundera över när, hur och varför man dricker.

I Finland har vi en mångårig tradition av att inleda året med en vit månad. Ursprunget finns i 1940-talet då kampanjen ordnades för att visa solidaritet med soldaterna vid fronten. Sedan dess har det blivit en tradition att inleda året med en vit månad.

Med kampanjen Vit januari riktar sig Nykterhetsförbundet hälsa och trafik till alla som är nyfikna på nykterhet och vill pröva på hur det känns att välja alkoholfria alternativ under en viss tid. Vit januari öppnar för deltagare på Luciadagen den 13 december. 

Enligt THL:s sakkunniga ger redan en månad utan alkohol positiva effekter

På längre sikt är de positiva hälsoeffekterna ännu mer markanta, och risken för en lång rad sjukdomar som kopplas till alkohol minskar.

Varför Vit januari? 

Katja och Mikaela berättar om Vit januari.

Delta i Vit januari

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik uppmuntrar alla att delta i Vit januari, på finska Tipaton tammikuu, som ordnas nationellt av föreningarna i nätverket för rusmedelsförebyggande arbete EPT.

Delta i vår utlottning av presentkort
Om du vill stödja kampanjen kan du anmäla att du deltar och då har du även chans att vinna ett presentkort till S-gruppens affärer och restauranger. Två presentkort värda 100 euro utlottas. Du bör vara över 18 år för att delta.

Utmana en eller flera vänner – det är trevligt om man gör det tillsammans och peppar, stöder och inspirerar varandra. Alla är välkomna att delta, den som redan valt en rusmedelsfri livsstil kan delta och stödja vänner och andra som är nyfikna på en alkoholfri månad.

Sista dagen för deltagaranmälan är den 31 januari 2023.

Johan Ekroth ser sportig och glad ut. Han utstrålar hälsa, lycka och balans. När man ser honom skulle man aldrig kunna gissa vilket trasigt liv han levt eller att han varit nära att dricka ihjäl sig.  Privat foto.

När jag blev nykter kunde man börja lita på mig

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik samarbetar med erfarenhetsexpert Johan Ekroth i kampanjen Vit januari 2023. Målet med vår kampanj är att höja människors motivation och nyfikenhet på att leva alkoholfritt, i alla fall under en månad.

Läs artikeln med Johan Ekroth

Vit januari - Kom med! 

Katja och Mikaela berättar om Vit januari.

Sju orsaker att komma med! 

Mikaela Hermans.

Dela