Vit januari 2023 – kampanjens ansikte: Johan Ekroth

Kärleken till fotbollen räddade Johan Ekroth liv. Foto: Katja Turpeinen

Johan Ekroth drack sig berusad redan som 6-åring. Han märkte genast att alkoholen hade en enormt stark effekt på honom och han fortsatte drickandet i 34 år. Han har bakom sig ett mycket tungt missbruk som ledde till en ond cirkel av beroende. Till sist var han i så dåligt skick att han hamnade på terminalvårdsavdelningen.   

”På vägen har jag förlorat min kärlek till fotbollen, två familjer med barn och till slut, när jag inte kunde ta hand om mig själv, så förlorade jag min hälsa. Det gick för många år åt det helvetet! 

Men han tillfrisknade. Idag har Johan varit nykter i exakt 3077 dagar, eller 8 år, 5 månader och 3 dagar. Han är övertygad om att det var fotbollen som räddade hans liv. Han älskar fotboll och erkänner att han har begåvning. Som ung spelade han i juniorlandslaget och när han skulle välja rehabiliteringsmetod för att komma ur missbruket valde han att gå tillbaka till sin gamla fotbollsklubb i Botby för att träna sig i skick.

Johan Ekroth vill vara med i Nykterhetsförbundet hälsa och trafiks Vit januari-kampanj för att inspirera andra till att upptäcka hur vanligt nyktert liv kan vara det bästa.

”För mig är varje dag en gåva och en möjlighet, att som en nykter människa göra riktigt vanliga saker. Det är något så stort och starkt. Jag njuter av att inte vara fast i ett beroende så att man är slav under alkoholen. Dessutom är det spännande att varje dag lära känna mig själv lite bättre. Jag är nyfiken på alla känslor som jag under åren har trängt bort och dränkt bort. Jag har många fantastiska saker kvar i mitt liv; min flickvän, mina barn, barnbarn, vänner, jobb, eget hem, en återvunnen hälsa och fotboll.”

Johan är utbildad erfarenhetsexpert och jobbar inom missbrukarvården på både finska och svenska.

Till Johan Ekroths webbplats:

https://johanekroth.com/

Till Vit januari-kampanjens hemsida

Dela